1 av 4
2 av 4
Rebecca Johansson (t.v), barnaudionom, och Liane Rosenquist, förskollärare. Foto: Anna-Karin Front.
3 av 4
Tokfursten (Teater 'i')
4 av 4
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /

Lasso onsdag 19/9

Så ska skolbarnens öron skonas

Problem med buller som kan orsaka hörselproblem sätts nu i fokus i Jönköpings kommun.

På varje skola får en av de anställda uppgiften att bli hörselombud. Tanken är att han eller hon ska utbildas och sedan föra kunskapen vidare till lärare och elever - allt för att förebygga hörselskador.

Nyligen hölls en första träff för hörselombuden. Och fritidspedagog Anne Eklund tycker att det finns många problem att ta tag i.

- Framförallt är lokalerna problematiska.

Det är det nya bullret från ventilation, fläktar, lysrör, datorer och annat elektriskt som är orsaken till att fler barn och unga idag tvingas söka hjälp. Rebecca Johansson är barnaudionom på hörcentralen på länssjukhuset Ryhov. Hon berättar att det också kan vara trender i skolan som gör att barn får problem. Det senaste åren har många elever fått sitta i öar i klassrummet - och det ställer till det.

Tjänar alla eller bara de rika på alliansens politik?

Det har gått drygt ett år sedan valet - och vi fortsätter ta reda på vad som egentligen har hänt och vad som inte har hänt. Om det varit bra eller dåligt eller kanske lite av varje.

Om detta debatterade två stycken riksdagsledamöter från länet idag.

Helene Petersson från Stockaryd som är socialdemokrat och var med och förlorade makten för ett år sen och Magdalena Andersson från Jönköping som är moderat och därmed var med och tog makten för ett år sen.

- Av alliansens 131 vallöften är det 101 som har infriats, säger Magdalena Andersson.

- Fördelningspolitiken som alliansen för är så grundligt orättvis - de som redan har en hög inkomst har tjänat på till exempel jobbskatteavdragen, säger Helene Petersson.

Socialdemokrater om den förlorade makten: Svårt och ovant

För ett år sedan förlorade de makten i Sverige, i Jönköpings läns landsting och flera av länets kommuner, bland andra Jönköpings. Hur hanterade de den förlusten och förändringen? Vad har de gjort sedan dess? I vår serie om Sverige ett år efter valet granskar Lasso i dag hur socialdemokraterna klarar att bedriva politik i opposition.

De saknar makten olika mycket

För ett år sedan var de Jönköpings län mäktigaste politiker. Nu tvingas Lars Isaksson, före detta landstingsråd och före detta ordförande för Sveriges landsting, och Peter Persson, före detta kommunstyrelseordförande i Jönköping, försöka vänja sig vid en relativt stor maktlöshet. För Isaksson har det gått bättre än vad han trodde. Men Peter Persson trivs inte alls i den nya situationen.

- Men elden brinner fortfarande i mig och jag vill fortsätta kämpa för ett jämlikt samhälle.

400 socialchefer i Jönköping - och fallet Louise har påverkat de flesta

Fallet Louise i Vetlanda har haft effekter också i andra kommuner runt om i landet. Det visade sig idag när socialchefer från hela landet samlades för en konferens på Elmia i Jönköping.

För fallet Louise där en flicka tvingades bo i misär med sin psykiskt sjuke pappa utan att socialen i Vetlanda ingrep har lett diskussioner och ökad noggrannhet runt om på socialtjänsterna i Sverige.

Och dessutom väckt känslor hos många. Som hos Britt-Marie Ellersten, socialchef i Finspångs kommun.

Socialcheferna som är i Jönköping just nu är över 400 till antalet och under tre dagar genomförs den årliga konferensen.

(I inslaget hörs också Elisabeth Mejersjö socialdirektör i Jönköpings kommun, Peter Jansson, omsorgschef i Ronnebys kommun, Elisabeth Andersson, socialchef i Valdermarsviks kommun och Christina Kaloinen, socialchef i Fagersta kommun.)

Jessica från Vetlanda håvar in medaljer i boule

Boule som gammal pensionärssport? Kanske inte så länge till...

Lasso har mött Jessica Johansson från Vetlanda - och hon är ingen helt vanlig sjuttonåring.

Jessica har spelat boule sedan hon var fyra år. Nu har hon en rad medaljer hemma i hyllan, frotterar sig med världseliten - och drömmer om Kina.

Dags för kontaktannons för Vetlandamoderaterna?

I Vetlanda hoppas moderaterna av. Igår var det Jack Andréen som sa hej då och idag är det Jan G Lindahl som säger tackar för sig. Orsaken är att Ola Götesson, som var socialchef under åren då ”Louise” tvingades leva i misär med sin pappa i Vetlanda, får fortsatt förtroende som chef i kommunen. Visserligen inte som socialchef, men som chef för omsorgsförvaltningen. Men att moderaterna som parti stödjer det, det gillar inte Andréen och Lindahl.

Och fortsätter avhoppen i den här takten så behöver moderaterna kanske lite hjälp med att få till det med nya medlemmar. Det tänkte Lassoredaktionen och knåpade ihop en kontaktannons. Hör den och hör Björn Rydén , ordförande i Vetlandakretsen för moderaterna om ifall han är orolig över medlemstappet.

Premiär för Tokfursten

En själslig thriller kallas den, Tokfursten, som nu sätts upp i Jönköping av Teater I.

På fredag är det premiär - idag besökte Ulla Strängberg en repetition på Jönköpings teater:

Valet mellan pest och kolera

Vi är många, som i osäkra situationer pratar om valet mellan pest och kolera. Men hur bra är egentligen det här uttrycket? Vilken av sjukdomarna är värst?

Per-Erik Åbom är smittskyddsläkare i Jönköpings län och för honom är valet mellan dessa två onda ting inte svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista