1 av 5
2 av 5
Jörgen Hansen (sd) (Foto: Odd Clausen)
3 av 5
Blomsterprakt i kommunens rabatter. (Foto: SCANPIX)
4 av 5
En blöt speedwaybana i Gislaved väntar på matchen Lejonen - Valsarna och det råder speedwayfeber. Fr v lagledaren Jesper Lindroth, förarna Mariuz Staszewski och Daniel Jeliniewski, samt styrelsens Joakim Ohlsson. Foto Karin Malmsten SR
5 av 5
Karin Abrahamsson, ljusdesigner. Foto: Jessica Sonelius

Lasso fredag 21/9

Sverigedemokraterna vann väljarstöd, men hur gick det sen?

Förra årets valresultatet för Sverigedemokraterna var överraskande. Det var inte bara att partiet fick 6514 röster i Jönköpings län (=3,17 procent) och tog sju mandat i sex av länets kommuner, en del av de invalda blev också överraskade.

154 röster i valet och ett personkryss räckte till exempel för att 80-årige före detta yrkesmilitären Kurt Rosén skulle bli invald i Eksjö kommunfullmäktige. Hur har det gått för honom sedan dess. Ja, så här lät det när Odd Clausen ringde upp och frågade.

 

Sverigedemokraterna är det nyaste fenomenet i politiken i Jönköpings län. Nästan utan att kandidera fick partiet ett tydligt väljarstöd i flera av länets kommuner. Störst stöd fick man i Gislaved.

Borgerligt styre - hur påverkar det kommunerna?

I Jönköpings län är nu tolv av 13 kommuner borgerligt styrda. Landstinget är borgerligt; likaså regeringen. Frågan är vilka förutsättningar Fredrik Reinfeldts regering kommer att ge kommunerna och därmed indirekt för oss som bor där.

En som är entusiastisk är Acko Ankarberg Johansson, kristdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun sedan i fjol.

- Det är gott att få vara i majoritet och få vara med och genomföra det man brinner för.

Tomas Strand, socialdemokratisk politiker i Vaggeryd, menar att den nuvarande regeringen ger sämre resurser till kommunerna.

- Vi ville satsa mer på saker och ting, till exempel förskolan som nu hotas i och med vårdnadsbidraget.

Vilsna väljare velar

Javisst, dags igen att blicka tillbaka på dom 365 dagar som passerat sen du, jag och hela svenska folket fick en ny regering.

Och vilsna väljare - det fanns det gott om inför valet i fjol.

Fem av dom medverkade i SR Jönköpings valsatsning och berättade om hur det var att vara i valet och kvalet.

Till slut så bestämde dom sig, våra vilsna väljare...men hur nöjda blev dom med sina val? Hur tänker dom idag?

Vi ska kolla läget med två av dom - först Eksjöbon och pensionären Karin Karlsson som tvekade länge mellan det gamla och det nya. Och till slut fastnade hon för en del av det nya.

Vi ska också höra hur det känns idag för Fadi Madiouaya som driver en egen frisersalong i Nässjö. Han hade röstat blankt flera gånger tidigare men önskade förra året att det skulle bli mindre krångligt att vara företagare - därför kunde han tänka sig att rösta borgerligt.

Sävsjöbor vill ha kvar blomsterprakten
-
En sån här liten håla måste ju visa upp något

Färggranna parker och prunkande blomsterrabatter, ja, det är något av det som många förknippar Sävsjö med.

Men kanske inte så länge till, i alla fall inte om kommunens föreslagna besparingar för 2008 går igenom.

Rädslan för att budgeten inte ska vara i balans inför nästa år gör att kommunen funderar på att dra ner på blommor, gräsmattor och julgranar framöver.

Men det här är inte populärt bland Sävsjöborna..

Nu är det nära!

Efter drygt 25 år kan Gislaveds Lejonen återta en plats i speedwayens elitserie vid matchen mot Valsarna ikväll.Då skulle Gislavedslaget bli det fjärde småländska laget i speedwayens finrum. Det enda som kan spoliera det hela är om laget förlorar med mer än tolv poäng. Storpublik väntas och det är speedwayfeber i Gislaved kan Joakim Ohlsson, sekreterare i styrelsen, konstatera.

Så lyser du upp ditt hem i höstmörkret

Det börjar lite smygande för dig, sådär i slutet av augusti. Du märker att något är på gång. Dagarna går. Och för varje dag försvinner lite. Till slut står du där och undrar vad som hände. Vem släckte lyset?

Det blir mörkt helt enkelt. Och då är det lätt att det också blir deppigt. Men för att undvika det där mörkret så finns det knep. Vi frågade ett antal länsbor vad de gör för att lysa upp sitt hem i höstmörkret.

En som är proffs på ljussättning är ljusdesignern Karin Abrahamsson. Idag tipsade hon om hun man framhäver saker och skapar olika stämningar - med hjälp av ljus. 

Pappan överlämnar bruden - fin tradition eller förlegad syn?

Du kanske ska gifta dig imorgon? Lördagar är nämligen brudparens favoritdag. Och då kanske du har tänkt att din pappa ska föra fram dig till altaret. Men det är inte säkert att han får det, för frågan om ifall pappan ska få föra fram bruden eller inte har diskuterats i Svenska kyrkan. En del präster ser det som en föråldrad grej där kvinnan blir understående mannen.

Kyrkoherde Yvonne Hallin från Djurö församling i Stockholm är en av de som tycker så. Per-Arne Waldenvik, kyrkoherde i Kristina-Ljungarums församling i Jönköpings län, tycker däremot att det är upp till varje brudpar att bestämma.

I dagarna kom frågan på tal då Caroline Krook, biskop för Stockholms stift i Svenska Kyrkan, rekommenderade att prästerna inte skulle tillåta att pappan förde fram sin dotter till altaret vid vigseln.

I Växjö stift, som Svenska kyrkan i Jönköpings län tillhör finns ingen sån rekommendation.

Röker verkligen borstbindarna?

Borstbindarna är en yrkeskategori som får ta mycket skit.

Enligt talesättet kan man ju både supa, svära, ljuga och röka som en borstbindare. Men är det verkligen en sådan smutsig yrkesgrupp - ja, om det nu överhuvudtaget finns nån borstbindare kvar i samhället idag?

Vi ringde och kollade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista