1 av 6
2 av 6
Jesper Fasth, Jesper Thörnberg, Kristian Frisk och Tobias Jonsson - fyra av tio HV-killar som var med och förde fram Småland till segrare i TV-pucken 2007. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 6
Fr v kommunfullmäktiges ordförande Christer Fjordevik, och Värnamoambassadörerna Katarina Dunér, Alice Bah Kuhnke och Ulrik Bengtsson på besök i gamla hemkommun där de bl a fick se ny tomtmark.( Foto: Karin Malmsten SR)
4 av 6
Nittonåriga Hanna Flatebö kastas ut från sin lägenhet hos Eksjöbostäder efter tre månaders provboende. Foto: Anna Eriksson
5 av 6
Simon Jonegård. Foto: Kjell Ahlkvist
6 av 6
Maria Larsson (kd), äldre- och folkhälsominister. Foto: Helen Birch

Lasso måndag 24/9

HV71 inför premiärmatchen

Ikväll är det premiär för elitserien i hockey. HV71 möter Frölunda och det är en match som Radiosportens Björn Geijer ser fram emot.

Småland vann TV-Pucken

Det tog sexton år -men sedan gick det äntligen vägen igen!
För igår tog Småland hem TV-pucken efter en rafflande final mot Stockholm.

I det framgångsrika Smålandslaget finns tio killar, som alla spelar för HV 71 och som alla går på Sandas hockeygymnasium i Huskvarna.

Fyra av dem kom till Lassostudion, nämligen Kristian Frisk, Jesper Fasth, Jesper Thörnberg och lagkapten Tobias Jonsson, som fortfarande var omtumlad efter vinsten:

Ambassadörer lärde mer om Värnamo

För snart tre år sedan utnämnde Värnamo kommun tio före detta och nuvarande Värnamobor till ambassadörer. Deras uppgift är inte bara att tala väl om Värnamo utanför kommungränserna utan också att bidra till att utveckla Värnamo.

Ambassadörerna Alice Bah Kuhnke, Allan Larsson, Allan Svensson, Johanna Thydell, Jonas Thern, Katarina Dunér, Liselotte Hjorth, Peter Suter, Sven Lundh och Ulrik Bengtsson är valda med tanke på att Värnamo kommun ska märkas mer i olika sammanhang.

I lördags var sex av dem på plats för att träffas, lära sig mer om Värnamo och få nya idéer för utveckling av kommunen. Däribland VD Ulrik Bengtsson på TV-företaget Viasat:

Hamling - en tradition som många vill bevara

Det handlade om en flera tusen år gammal tradition i Lasso idag - nämligen om att hamla träd.

Arbetet utförs av bönder - men det tar tid och kostar pengar.

Så för att få bönderna att fortsätta föra traditionen vidare delar länsstyrelsen ut bidrag.

Men varför är det viktigt att fortsätta hamla träd?

För att få svar på den frågan åkte vår reporter Kjell Ahlkvist till Ölands by som ligger mitt i det natursköna området Östra Vätterbranterna.

Där träffade han Simon Jonegård som är landskapsvetare på Skogsstyrelsen och är expert på just hamlade träd.

Och en av orsakerna till att det är värdefullt med hamlade träd är att man utsätter dem för stress. Då åldras de i förtid och åldrade träd är mer värdefulla. Det blir håligheter i dem och där trivs bland annat insekter, fladdermöss och fåglar.

Studiecirklar ska göra tillvaron bättre för pensionärer

Livskvaliteten för de äldre ska bli bättre. Ja, det tycker de största pensionärsorganisationerna i landet som nu ska starta upp studiecirklar Jönköpings län. Idag gick startskottet och det i form av en inspirationsdag.

På plats för att inviga fanns Maria Larsson, kristdemokratisk äldre- och folkhälsominister.

- Vi behöver göra ett tankeskifte - se det växande antalet äldre som en möjlighet, inte som ett problem.

Att pensionärerna själva ska kunna förbättra just sin hälsa och miljö är vad man vill lära ut på de här studiecirklarna.

Det kan handla om att Agda, 82, tar bort sin badrumsmatta som hon haft där i alla år, för hon inser att risken är stor att hon snart går och halkar. Veckan efter kommer hon tillbaka till studiecirkeln och berättar för de andra att hon faktiskt tog bort sin badrumsmatta. Och så kan andra bli inspirerade att ta efter.

Varför får Hanna inte bo kvar?

Nittonåriga Hanna Flatebö kastas ut från sin lägenhet hos Eksjöbostäder efter tre månaders provboende. Hon har stört grannarna, säger Eksjöbostäder.

Själv tror hon, att uppsägningen beror på att en representant från bostadsbolaget har haft förutfattade meningar om henne.

”Sköter man sig inte, får man problem”

Socialtjänsten i en kommun har ansvaret för de invånare, som är bostadslösa - borde då inte kommunalägda bostadsbolag också ta ansvar?

När ordföranden i kommunalägda Eksjöbostäder, Rolf Abelsson, får den frågan efter uppsägningen av Hanna Flatebö - så svävar han lite på målet:

Vaggeryd på 18 miljoner plus: ”Det pekar åt rätt håll”

Vaggeryds kommun ligger på ett kraftigt plus i år. Inte på flera år har överskottet varit så stort, det beräknas till 18 miljoner på helåret.

Men det finns en fläck i protokollet, socialförvaltningen har ett beräknat underskott på två miljoner.

Vi ringde upp Bengt Dahlqvist, moderat kommunalråd, och Jan Andersson, centarpartistisk ordförande i socialnämnden och ställde en rad frågor.

Som vad Vaggeryds kommun ska göra för de 18 miljonerna.

- Nja, göra, det här är en del i vår strategi - att ligga på plus, säger Dahlqvist.

Hur har man klarat av att hålla det på plus då?

- Jo, det mesta pekar åt rätt håll för Vaggeryd nu.

Vi frågade också varför socialnämnden ligger back, hur allvarligt det är och vad politikerna ska göra åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista