1 av 8
2 av 8
Ann-Louice Jorikson. Foto: Ulla Strängberg.
3 av 8
Anette Pålsson Foto:Kjell Ahlkvist
4 av 8
Lasse Johansson är anställd på Sälleryds Gardencenter, som ägs av Monica Florén. Foto: Jessica Sonelius/SR Jönköping
5 av 8
Skådespelare Allan Svensson och verksamhetschef Christina Gunnervik.
6 av 8
Beteendeanalytiker Tomas Lönn föreläste om vad som gör en arbetsgivare attraktiv.
7 av 8
Goliatmusseron. Foto: Niclas Bergius.
8 av 8
Anders Ekborg Foto:Jessica Sonelius/SR Jönköping

Lasso tisdag 25/9

Så sköter du din höstträdgård

Varje dag hittar man dem i brevlådan just nu - broschyrer med reklam från olika trädgårdsbutiker, blomsterhandlar och plantskolor. Och bläddrar man i dem ser man häckväxter, ljung, silvergirlander och lökar. Löspack och storpack.

Och det finns tillbehör - som allt från lökjärn till barkmull. Innebär den här broschyrskörden att man måste ut i trädgården just nu?

Lasso träffade Lasse Johansson och Monica Florén från Sälleryds Gardencenter i Ekenässjön i Vetlanda och frågade varför det råder trädgårdsfeber nu.

Följ SR Jönköpings sömnskola

Del 4: Terapi istället för piller. Intervju med kbt-terapeuten Ann-Louice Jorikson, Hälsan 1 i Jönköping.

Vad har egentligen en kyrkogård gemensamt med en golfbana?

Idag startade mässan Elmia Park & Golf på Elmia i Jönköping. Mässan fungerar som en mötesplats för alla som arbetar med grönytor. Och det är ju något som såväl golfbaneskötare som kyrkogårdsarbetare gör.

Produkter som parkmaskiner och jordförbättringsmaskiner visas, liksom lekplatsutrustningar och GPS-IT-tjänster. Dessutom blir det seminarier om allt från konstgräs till rollfördelningen på en golfklubb.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist kollade in mässan på premiärdagen och fastnade för det här med gräs. Gräs på golfbanan, på fotbollsplanen, hemma i trädgården - vad finns det för likheter och skillnader egentligen?

På plats för att svara fanns Anette Pålsson odlingsföretaget Skånefrö.

Unik svamp hittad i Värnamotrakten

För några dagar sedan hittades en av världens dyrbaraste svampar i närheten av Värnamo. Det handlar om sorten goliatmusseron som anses lika god som tryffelsvamp och som är så extremt sällsynt att det hålls hemligt var exakt i Värnamotrakten den hittades.

- Jag har bara sett den en gång tidigare, berättar Barbro Otterstedt som är svampkännare i Värnamo.

Så får du de anställda att trivas hos dig

I högkonjunkturens Värnamo finns många lediga jobb och för att hitta bra folk idag, locka dem till sig och inte minst behålla dem, så krävs det en hel del av arbetsgivarna.

Nu i eftermiddag, i just Värnamo, pågår ett seminarium om just det här. Och inför 150 intresserade personer så framförde beteendeanalytikern Tomas Lönn sina tankar om hur man blir - och sedan fortsätter vara - en attraktiv arbetsgivare. Seminariet anordnades av nätverket Gott om plats, där kommuner, landsting och näringsliv samarbetar.

Medverkade gjorde också skådespelaren Allan Svensson, Christina Gunnervik från Värnamo sjukhus och Anette Hurtig-Anderson, projektledare.

Ett exempel på att få fram kompetent personal är att fråga de som redan finns på företaget om de har några tips på vänner och bekanta som skulle funka på jobbet. Så gjorde konsultföretaget Epsilon som har huvudkontor i Malmö, men som också finns i Huskvarna. De bästa tipsarna belönades med en resa.

Anders Ekborg i Lasso

Anders Ekborg behöver knappast någon närmare presentation. Men också han har varit ung och grön - och det var han i Shakespeares En midsommarnattsdröm, berättade han när han gästade Lasso tisdag:

Regnar-regnar ej?

I kväll går första semifinalen i speedway och Vetlanda möter Västervik hemma. MEN det har ju regnat en hel del under dagen och regn betyder problem i speedway. Knappt två timmar före matchstart ringde Lassos Maria Rymell upp Anders Nilsson, kanslist på Elit Vetlanda, för att kolla läget:

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista