1 av 4
2 av 4
Foto: AP Photo/Scanpix.
3 av 4
Acko Ankarberg (kd). Foto: Jessica Sonelius
4 av 4
Jan Jörnmark. Foto: Jessica Sonelius

Lasso onsdag 26/9

Glädje i Jönköping när Banverket storsatsar på orten

Idag kom Banverket med ett glädjande besked för Jönköping.

För i ett förslag som överlämnas till regeringen idag så pekas Torsvik söder om Jönköping ut som lämplig för en ny rikskombiterminal.

Jönköping blir i och med det en av åtta orter som bildar ett nät med kombiterminaler.

En kombiterminal är en anläggning där man kan lasta om gods mellan lastbil och järnväg.

Jönköpings kommun har kämpat hårt för att få till stånd en sådan terminal på Torsviks industriområde utanför Jönköping. Därför var det många nöjda miner i kommunen idag.

Enligt Banverkets förslag ska kombiterminalen i Jönköping betalas med både skattepengar och pengar från privata företag.

I Lasso idag berättade kommunalrådet Acko Ankarberg (kd) varför det är så viktigt med en kombiterminal.

Nässjös kommunalråd Bo Zander (s) fick frågan om han var besviken eftersom Nässjö inte var omnämnt i Banverkets förslag.

Och Banverkets utredare förklarade varför man ville satsa på just Jönköping.

Elvis, Elvis, Elvis...

Det snackas mycket om ”The King” i år och det hålls minneskonserter och minnesord över honom lite varstans eftersom det är 30 år sedan han dog.

Igår var det konsert i Pingstkyrkan i Jönköping med bland annat Elvis gamla spelkompisar i The TCB band. Och ikväll är det dags för konsert nummer två.

Men hur är det egentligen? Har det gått inflation i Elvis - eller går det inte att tröttna, hur mycket det än pratas och spelas?

Lassos Kjell Ahlkvist tog en tur i Jönköping för att höra om folk drabbats av Elvisfeber:

Och igår kväll var det alltså konsert i Pingstkyrkan i Jönköping. The TCB band stod på scen tillsammans med sångare i The Sweet Inspirations och The Imperials och gästartist var Svenne Hedlund.

Bland låtarna som spelades fanns Oh Happy Day och Amazing Graze och för att få uppleva det fick man alltså betala 900 kronor.

Var det värt det?

Så här tycker vår recensent Gert Olsson:

Äldre lever farligt i trafiken

Äldre människor är en stor och utsatt grupp i trafiken. Ungefär hälften av alla fotgängare, som dödas i landet är över 65 år och den gruppen måste tas på största allvar, menar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s äldreråd.

Som ett led i det bjuder NTF nu in olika pensionärsorganisationer i länet till diskussion och information.

Conny Qvarnström, ordförande för äldrerådet i länet, säger så här om de äldre i trafiken:

Ny kritik: Rättspsyk borde tänka mer på personalens säkerhet

Säkerheten på rättspsykiatriska avdelningen på länssjukhuset Ryhov är inte tillräcklig. Det konstaterade Arbetsmiljöverket i Växjö efter ett uppföljningsbesök på kliniken igår.

Och juristen Arne Ågren berättar att det är tre saker som Arbetsmiljöverket inte är nöjt med. Riskbedömningarna är alldeles för patientfokuserade och borde handla mer om de anställda. När det gäller att rapportera tillbud så har kliniken missat det här med att en patient kan vara ett hot mot personalen. Och så har kliniken bristande kontroll på överbeläggningarna.

Det var ju efter att sjuksköterskan Roger Holmbom knivskars till döds av en patient som Arbetsmiljöverket granskat rättspsykiatriska avdelningen på Ryhov. Flera brister konstaterades. Kliniken svarade på hur man skulle förbättra arbetsmiljön, men igår konstaterade Arbetsmiljöverket att det inte var tillräckligt.

Nu för Arbetsmiljöverket frågan vidare till politikerna.

Musik - en bransch i gungning

Den olagliga nedladdningen av musik bara växer - och det i takt med att den legala musikbranschen krymper.

Under de senaste fem åren har musikbranschen i princip halverats. Något som drabbat skivaffärer, inspelningsstudior och grammofonbolag.

Kjell Ahlkvist gick ut i Jönköping för att höra hur vanligt det är att ladda ner musik från nätet:

Ninni från Aneby om nya livet i Egypten

För två månader sedan var hon med i Lasso. Då stod flyttlasset klart och siktet var inställt på Egypten. Idag ringde vi upp Ingrid ”Ninni” Bergander för att höra hur det har gått att byta ut svenska Aneby mot Elgona i Egypten.

Och hon berättade bland annat hur det ser ut där hon bor, hur livet har förändrats och att hon försöker hålla ”svenska” tider eftersom det annars blir att man är uppe hela natten.

Övergivet är fascinerande

Det handlade om övergivna platser i Lasso. För på väg till föreläsning på Högskolan kom Jan Jörnmark på besök. Han har givit ut en bok om just övergivna platser. Och hur kommer man på en sådan idé?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista