1 av 4
Bosse "Bildoktorn" Andersson. Foto: Foto: Joachim Wall/PrB
2 av 4
3 av 4
Christer Tonning, ansvarig för samtliga John Bauergymnasiers idrott och hälsaprogram, bokar inte in ungdomar på Värnamo camping när det är fotbollscup nästa helg. Foto: Karin Malmsten.
4 av 4
Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Lasso torsdag 27/9

Fördomsfullhet får skola att avbryta samarbete med camping

Nu avbryter John Bauer-gymnasiet samarbetet med Värnamo camping tills vidare. Anledningen är vad som uppfattades som ett fördomsfullt uttalande från campingens ägare när elever från John Bauer i Malmö bodde på campingen vid fotbollsträning i Värnamo för ett par veckor sedan. Det var 40 idrottselever, varav många invandrare, som var i Värnamo för att träna fotboll.

Och från campingägaren Arne Arvidsson fick dom höra att dom misskötte sip på ett sådant sätt att ”inte ens zigenare bär sig så illa åt”.

I Lasso idag berättade elevernas lärare Teodor Mischkin hur det hela gick till och hur det kändes för eleverna.

Campingens ägare Arne Arvidsson tycker det har blivit en höna av en fjäder. Han vill inte kommentera på band men säger till Radio Jönköping att ungdomarna bar sig illa åt.

Unga i Eksjö vill ha stopp på fylla och bråk

Helgens storbråk i Eksjö var droppen - nu satsar flera myndigheter och organisationer i kommunen på att få ut fler vuxna på gatorna om helgerna.

Det var ju i lördags som ett 100-tal ungdomar samlades och några av dem började bråka med polisen som tvingades ta till pepparspray och kalla på förstärkning för att lugna ner stämningen som beskrevs som hotfull.

Och många ungdomar vill ha fler vuxna på stan - för situationen med fylla och bråk blir bara värre i Eksjö.

Det tycker bland andra Emelie Ingvarsson, Amanda Lundell, Linn Johansson och Sophie Wirefeldt.

I inslaget hörs också Ann-Marie Pejrud, ordförande i Sambuf, en samarbetsorganisation i Eksjö, som nu satsar på att få ut fler vuxna på stan.

Hur långt får man gå i en insändare?

Insändarsidorna i tidningarna väcker ju ofta reaktioner på olika sätt, för eller emot. Men ibland studsar man kanske till lite extra. En insändare i Jönköpings-Posten igår fick till exempel Lassoredaktionen att reagera. Här följer ett par citat:

”Så har det hänt, det vi befarade. Muslimerna har bekänt färg och visar att mord är deras sätt att visa sin fanatiska livsåskådning på. Att deras religion går ut på att döda alla oliktänkande är inget medmänskligt beteende”.

”Deras arroganta och föraktande livsstil passar inte oss. Det finns endast en lösning, sanering av elaka människor som inte har något till övers för annat tänkande”.

Idag finns en motreaktion på insändarsidan, som går ut på att den citerade insändaren är hets mot folkgrupp. Och frågan är hur långt man får gå.

Hans Olovsson, som är ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten, vill inte medverka i radio, men han berättade för Lasso att han granskat insändaren och godkänt den. Samtidigt svävade han lite på målet när vi undrade om samma insändare godkänts om det istället för muslimer stått judar eller homosexuella, till exempel. Då erkända han att det faktiskt är hårda ord i insändaren.

Någon polisanmälan finns inte än, inte heller någon anmälan hos Justitiekanslern, JK, som är den som handlägger frågor om hets mot folkgrupp. Men vi ringde JK, Göran Lambertz, och frågade hur lång man egentligen får gå.

Sveriges enda Animationsfestival invigdes i Eksjö

Den enda filmfestivalen i Sverige som bara visar animerad film - det är den som anordnas i Eksjö.

Under tre dagar, med start idag, blir det animerade musikvideos, tjeckisk dockfilm, kortfilmstävling, föredrag, workshops och speciella aktiviteter för barn och unga. Fullspäckat med andra ord.

I Lasso idag rapporterade vår reporter Anna Eriksson direkt från Animationsfestivalen. Vid sin sida hade hon festivalchefen Pär Berg.

Älgtjurarna går säkra i skogen i år

Om drygt två veckor startar älgjakten här i länet. Men älgtjurarna i skogen behöver inte vara rädda för jägarna den här gången. De flesta jaktvårdskretsarna i länet har nämligen slutit en överenskommelse inför årets älgjakt att försöka skona älgtjurarna eftersom de har blivit alldeles för få.

Och Kjell Molin, ordförande i Nässjö jaktvårdskrets, har väntat länge på den här överenskommelsen.

Bosse bildoktorn debatterar skolan

Det var kanske en inte helt väntad konstellation som stod bakom tordagens debattartikel i Göteborgsposten. Det var nämligen en rikskänd krögare, Lärarnas riksförbunds ordförande och SR Jönköpings egen bildoktor som hade gått samman för att lobba för en bättre skola. Och då handlar det framförallt om en bättre skola för elever som inte är begåvade med så kallade läshuvuden.

Carl Jan Granqvist, Metta Fjelkner och Bosse Bildoktorn anser alla att våra fem sinnen borde användas mer i undervisningen.

I Lasso förklarade Bosse hur det här skulle gå till och varför det vore viktigt.

Lasso besökte bokmässan

Idag var det dags igen för det stora årliga evanemanget i Göteborg - bokmässan. Och från ett böjande hav av människor, en anlagd trädgård och mängder med böcker rapporterade Lassos Ulla Strängberg direkt från första dagen av mässan.

Och det handlade då om allt från kokböcker till Estland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista