1 av 6
2 av 6
MDO: (Foto: Bosse Dahlén / SR)
3 av 6
Grävmaskininist Anders Johansson och GPS försäljare Bengt Lindell. (Foto: Karin malmsten / SR)
4 av 6
5 av 6
VD Bo Arvidsson anser att ny teknik lockar ungdomar att att bli grävmaskinist. (Foto: Karin Malmsten / SR)
6 av 6
Petflaskor Foto:Hasse Holmberg/Scanpix

Lasso fredag 28/9

Radiofolk från Afrika och Asien lär sig om public service i Jönköping

Dagens Lasso började vi faktiskt i radiohuset - för just nu har SR Jönköping besök av långväga gäster.

De har åkt från sina hemstäder i Filippinerna, Bhutan, Vietnam, Nigeria, Namibia och andra länder i Asien och Afrika till Sverige och Jönköping för att lära sig mer om PSB, public service broadcasting - och ta med sig kunskapen hem.

De är alla chefer inom radion i sina hemländer och Sopit Wangvivatan som kommer från Bangkok i Thailand berättar att det här med public service, i allmänhetens tjänst, är något som behöver finnas i både hjärta och huvud. Det går inte att läsa sig till. Därför är hon glad att hon fått uppleva det i Sverige.

Under fyra veckor så är radiocheferna i Sverige för att lära sig mer om public service. Det är statliga SIDA som bekostar utbildningen som syftar till att man via radion ska öka demokratin i de olika länderna. De 23 radiocheferna har bland annat fått lära sig mer om att ge feedback, att utveckla olika sorters program och idag var det dags för konflikthantering.

Mer teknik ska få fram fler grävmaskinister

Den nya tekniken lockar yngre människor att bli grävmaskinister.

Ja, största skälet till att lastbilscentralen i Värnamo satte in GPS-styrning i fordonen var för att det skulle locka till sig bristvaran grävmaskinister. Och det har fungerat.

Ett annat skäl är ekonomin - GPS sparar nämligen pengar i och med att det inte längre behövs ”pinnagubbar” som mäter ut.

Grävmaskinisten är satellitstyrd via en dataskärm och i Värnamo är det här en stor nyhet, säger Bo Arvidsson som är vd på lastbilscentralen. Rentav revolutionerande.

Nu ifrågasätts trenden med företag som bara vill ha fläckfritt folk

Det blir allt vanligare att arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret av den som söker ett jobb. Man ska alltså som jobbsökande bevisa att man inte är dömd för något brott. På fyra år har antalet personer som begär utdrag från registret mer än fördubblats till närmare 95 000. Det berättade Kjell Ekelund på arbetsförmedlingen i Nyheterna i morse.

Men ska det behöva vara så här? Ska man aldrig få sona sitt brott och gå vidare i livet? Det pratade vi om i Lasso idag. 

Medverkade i Lasso gjorde också Karin Nordin på Frivården i Jönköping och Erica Lejonroos, politisk sekreterare åt moderata riksdagsledamoten Magdalena Andersson.

Karin förstår till viss del företagen som begär utdrag: ”Det är ju inte så konstigt om ett lager inte vill anställa en person som är dömd för grova stölder. Men hon ser ändå en fara i att det verkar vara en trend bland företagen att vilja kolla upp eventuellt blivande anställda. Och Erica Lejonroos, moderat, som också jobbat för KRIS, tycker att det måste till begränsningar när det gäller företags möjligheter att begära utdrag från belastningsregistret. 

Många ovetande om nya pantflaskeregler

Det handlade om att panta flaskor i Lasso idag. Eller - egentligen - om att inte panta flaskor.

För sedan den sista juni i år säger returautomaterna nej tack till de flesta stora hårda PET-flaskor som tidigare gett fyra kronor i pant - och det här trots att kunden betalat fyra kronor extra när de köptes.

Det här är något som bland andra Gert Karlsson från Gnosjö har reagerat på.

Sven Romander, teknisk chef på Sverigesbryggerier, menar däremot att det fanns information i god tid om att flaskorna skulle pantas senast juni. 

Daniel sitter säkert när de andra gör upp ikväll

Ikväll avgörs det vilka som får vara med i den stora Idolfinalen i TV 4. Och en som inte behöver stå med klappande hjärta och rinnande panna och vara orolig över att åka ut är Daniel Karlsson från Norrahammar.

Han kan sitta lugnt tillbakalutad bland publiken och njuta av tillvaron. Vi ringde och kollade hur det kändes. Och om han är rädd att all uppståndelse kring honom ska vara över en vacker dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista