1 av 2
2 av 2
Butiker på Smedjegatan i Jönköping stänger. Foto: Maria Rymell.

Lasso måndag 1/10

Brist på familjehem tvingar socialtjänsten till ny satsning

För de barn och ungdomar som har det svårt hemma och inte kan bo kvar så är livet inte alltid så himla lätt. Bara en sådan sak som att hitta något nytt och bra ställe att bo på kan vara svårt.

Idag startar socialtjänsten i Jönköping därför en satsning på att rekrytera fler familjehem, jourfamiljer, kontaktfamiljer och kontaktpersoner till barn och ungdomar som behöver hjälp. För det behövs.

En av de som jobbar inom det här området är familjehemssekreterare Marianne Hakegård.

- Vi behöver ha många familjer att välja på, för alla barn har ju olika behov.

I Jönköpings kommun finns idag 110 kontaktpersoner, 160 kontaktfamiljer och 150 familjehem och ett av dem är hos Inger Brandt med familj i Habo. Både hennes man och hon själv är socialt engagerade och när de började för 12 år sedan var det som en utmaning för dem.

Kritisk rapport mot psykkliniken: Platsbrist och tafatt personal

Hur kunde det hända? Varför satte ingen stopp? Var gick det fel? Hade det kunnat förhindras?

Ja, fyra tragiska händelser med koppling till länssjukhuset Ryhov i Jönköping gjorde att Socialstyrelsen bestämde sig för att granska den psykiatriska kliniken i detalj.

Den 30 september förra året hittade en pappa sin 21-åriga dotter livlös på en psykiatrisk avdelning. Hon hade då varit död i flera timmar, trots att hon skulle haft tillsyn varje kvart.

Den 5 oktober knivskars sjuksköterskan Roger Holmbom till döds av en rättspsykpatient som precis kommit tillbaka från en permission.

Natten till den 4 januari i år dödade en äldre man i Jönköping först sin hustru, sedan sig själv efter att ha väntat flera timmar på psykakuten utan att ha fått hjälp.

Den 25 januari i år mördades åttaårige Tobias Enroth i Norrahammar av en man som nyligen hade skrivits ut från rättspsyk.

Fyra händelser. En omfattande granskning. Idag kom resultatet.

Och den psykiatriska kliniken kritiseras på en rad punkter. Bland annat har personalen agerat på ett tafatt sätt vid ett par av de uppmärksammade fallen.

Vikande kd-siffror och lättvindiga väljare i dagens politikersnack

Vikande siffror för kd. Ett Louiseparti i Vetlanda. En politiker som avsäger sig kommunuppdraget för att satsa på riskdagen. Och lugnet före stormen.

Ja, det var ämnena för dagen när vår politiske kommentator Odd Clausen tog upp det som händer i politiken just nu.

Butiker hade öppet för sista gången

I lördags hade tre anrika butiker i centrala Jönköping öppet för sista sista gången. Alla tre tvingas slå igen när det gamla huset de håller till i ska renoveras och byggas ihop med en ny affärsgalleria.

Vår reporter Maria Rymell tog sig en nostalgisk tur och hörde med butiksinnehavare och kunder om vad de tyckte om att affärerna skulle slå igen.

Vill ha tillbaka Hylandstatyn på bästa plats

Efter Lennart Hylands död restes en staty av honom utanför entrén till tv-huset i Stockholm, med hjälp av pengar som tv-tittare samlat in.

Men sedan en tid tillbaka har bronsstatyn av Tranås store son ställts i skymundan. Numera står den i en park mellan tv-huset och radiohuset i Stockholm, undangömd för allmänheten.

Och en som reagerat på det här är Thomas Nordegren, programledare för Nordegren i P1 och utrikeskorrespondent för Sveriges Radio.

I flera P1-program de senaste månaderna har Nordegren försökt utreda varför statyn flyttades och hur den skulle kunna få sin rättmätiga plats tillbaka. Vi ringde Thomas Nordegren och frågade varför han engarerar sig i Hylandstatyn och om han fått svar på sina frågor.

Kärt barn har många namn

Kärra, kareta,vrål-åk - det finns många benämningar på bilen. Men hur kommer det sig att bil faktiskt kom att heta bil?

Det frågade sig Lassos Martin Eriksson.

Sveriges Radios språkvårdare Eva Göransson reder ut
begreppet:


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista