1 av 3
2 av 3
Ulf Broberg och Peter Lundström, författare.Foto Maria Rymell .JPG
3 av 3
Johan Björk och Lisbeth Rydefjärd

Lasso tisdag 2/10

Hur ska psykvården förbättras?

30 september och 5 oktober 2006. 4 januari och 25 januari 2007. För dig kanske dessa datum låter som vilka dagar som helst. Men för andra personer är dessa dagar svåra att glömma bort.

Totalt har fem personer med direkt eller indirekt koppling till psykiatriska kliniken på Länssjukhuset Ryhov dött på de här datumen och igår kom hård kritik från Socialstyrelsen.

För Melwin Strömberg från Jönköping är datumet 30 september 2006 speciellt:

Johan Björck, verksamhetschef på psykiatriska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov och kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd lyssnade på Melvins berättelse i Lassostudion. Och på frågan hur det kunde vara möjligt att Martina, som skulle haft tillsyn varje kvart, kunde ligga död i flera timmar, svarade Johan Björck:

Mannen från Tenhult möter sitt slut på kraftvärmeverk

I Lasso idag besökte vi kraftvärmeverket på Torsvik. Anledningen är, att just där sker upplösningen på en riktigt våldsam historia. Det handlar om boken som kom förra veckan och som heter Mannen från Tenhult.

Boken presenterades nyligen - på just kraftvärme-verket - av författarna Ulf Broberg, journalist, som har pluggat och jobbat i Jönköping och Peter Lundström, kriminalkommissarie.

Och de berättade bland annat, att Mannen från Tenhult visar på de senaste trenderna i den kriminella världen.

Sista chansen att sova gott - i alla fall med hjälp av Lassos sömnskola

Det blir alltid värre framåt natten. Åtminstone för dig som haft sömnproblem någon gång. Men för dig som har svårt att ta dig in i drömmarnas land så är faktiskt dagen mycket viktigare för natten än man kan tro.

Du kan till exempel inte förvänta dig att somna snabbt och slumra länge, om du haft en stressig dag med tio koppar kaffe. Det är dags för det det allra sista avsnittet i Sömnskolan.

Ann-Louice Joriksson är kognitiv beteendeterapeut i sömnteamet på vårdcentralen Hälsan i Jönköping.

En tavlas väg genom århundraden från Holland till Sverige

Åke Edwardssons ”Nästan död man” och Ernst Brunners ”Yngling på guld” - det var böckerna som stod i fokus när Läseklubben träffades och pratade litteratur idag.

Yngling på guld handlar om århundradets konstkupp, då en Rembrandtmålning, liten som ett vykort, stals mitt framför näsan på vakterna i början av 2000-talet.

Brunners bok handlar också om Holland på 1600-talet och om en tavlas väg från just Holland till Sverige. Den ger även ett porträtt av konstnären Rembrandt.

Att läsa Nästan död man handlar om ett många år gammalt försvinnande, men är som att titta in i en myrstack. Eller ett myller av människor, menar Läseklubben, som hade svårt att hålla ordning på alla personer i handlingen.

Men miljöskildringarna från Göteborg fick beröm.

Jönköpings län år 2027

Jönköpings län år 2027 - alltså om 20 år - varför är det viktigt idag? Ja, det tog vi reda på i Lasso idag. För Kjell Ahlkvist rapporterade nämligen direkt från en framtidskonferens på Elmia i Jönköping.

Finns vårt län år 2027? Vilka frågor är viktigast att driva? Vilka hinder och vilka möjligheter finns?

Heldag med Zlatan

13-årige John Martinsson är fotbollskillen med tur. För det var han, som drog vinstlotten bland alla i sitt lag - J Södras P 94:or.

Och priset - det går inte av för hackor för en som gillar fotboll:

Lugn som en filbunke

Kolera är lite bättre än pest. Borstbindare lever inte riktigt lika illa som det sägs, men de kan om de vill!
Ja, där har du två av de avslöjande slutsaterna från Lassos odyssé bland talesätt hittills.

Idag var det dags för uttrycket ’ lugn som en filbunke’. Det låter ju lite märkligt, att just filbunkar skulle vara lugnare än till exempel mjölk och grädde, för ingen av dessa mejeriprodukter är ju kända för att leva något direkt rock ’n’ roll-liv, om man säger så!
För när såg du senast ett ilsket paket mjölk..?

För att reda ut begreppen kring filbunken tog Lassos Martin Eriksson hjälp av Bertil Wennberg, som jobbar med kvalitets- och konsumentfrågor på mejeriföretaget Milko:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".