1 av 4
2 av 4
Nils-Olof Sjöberg innovationsrådgivare på Almi Innovation (tillvänster)tillsammans med Staffan Holmström som utvecklat en dragkrokshållare för motocrosscyklar. Foto SR/ Karin Malmsten.)
3 av 4
Annette Hurtig-Andersen, projektledare för mentorsprogrammet "Vilka möjligheter", Josefin Göransson, adept och logistikkordinator, samt Camilla Ekdahl, mentor och produktionsdirektör.Foto SR/Karin Malmsten.
4 av 4
Rektor Henrik Franzén med elever på John Bauer-gymnasiet. Foto: Jenny Almlöv

Lasso fredag 12/10

Elever funderade kring våldet

Det är många människor som engagerar sig mot våld idag. På flera platser i landet hålls manifestationer och på internetmötesplatsen Facebook har nästan 81 000 människor anslutit sig till gruppen ”Bevara oss från gatuvåldet”. 16 000 fler än igår förmiddag. I Jönköping samlades elever i John Bauer gymnasiet för en stunds eftertänksamhet kring våldet. Rektor Henrik Franzén höll i samlingen.

Samlingen är en protest och ett sätt att uppmärksamma dödsfallet av en kille på 17 år som misshandlades på en fest i helgen. Rektorn uppmanade eleverna till att bli ambassadörer för att Våga Vägra Våldet. Och eleverna verkade positiva till den uppmaningen.

Vaggeryd och Skillingaryd - som pölsa och oxfilé?

Det är bra att invånarna engagerar sig och vurmar för sin ort. Det säger Skillingarydsbon Linus Persson angående den konflikt som ska ha funnits mellan grannorterna Vaggeryd och Skillingaryd sedan urminnes tider. Och även om den pågår mest på det skämtsamma planet, som Vaggerydsbon Lars Seger säger, så kanske den når sin kulmen nu. De båda orterna ligger nämligen på plats två och tre i omröstningen om vilka platser som ska få vara med på den nya Monopolspelplanen.

I Lasso idag manade båda två länsborna att rösta. Och vilken ort man skulle rösta på? Ja, det skulle vara lika självklart som att välja som mellan pölsa och oxfilé. Vem som sa det och vilken ort som då skulle vara pölsa hörs i inslaget nedan.

Upp-och-ner-priser och nischade rum - så är trenderna bland hotellen

Det handlade om trender i hotellbranschen i Lasso idag. Trender som först når Stockholm och sedan sprider sig över landet, bland annat till Jönköping. Som att priserna regleras efter efterfrågan på rum. Och som att många gäster frågar efter nischade hotell. Och det här är resultatet av ett ökat tryck på hotellen i Jönköping.

Ja, vissa kvällar, speciellt under mässor, så kan det vara svårt att hitta ett rum, även att kommunala Jönköping hotell- och konferensbokning samarbetar med många hotell i trakten. Och ansvariga Mileva Blomberg menar att det behövs omkring 600 fler rum - och då gärna nischade sådana. Det kan handla om allt från designhotell i barockstil, med nationalromantisk touche eller inrett med bara småländska möbler till rena friluftshotell med tillhörande aktiviteter. För nischade hotell är något som efterfrågas ofta.

Goda tider ger ont om tid - nya idéer får vänta

Det kommer ständigt fram nya idéer och uppfinningar. Men när det är högkonjunktur, som nu, är det kärvare att lansera och få nya idéer i produktion.

Lasso besökte en minimässa i Värnamo där bara fem nya produkter visades upp. Nils-Olof Sjöberg är innovations -rådgivare på Almi Innovation i Gnosjöregionen och hans förklaring till de få nya produkterna är att alla har så mycket att göra - folk har helt enkelt inte tid. En av de få produkter som ändå presenterades på mässan var en transport för motocrossmotorcyklar.

Mentorer ska få kvinnliga akademiker att stanna i Värnamo

De är unga, kvinnor och akademiker. Och med en ambition att utvecklas yrkesmässigt. Och nu får de stöd.

I Värnamo pågår ett projekt där tolv kvinnliga chefer är mentorer och ger vägledning åt tolv yngre kvinnor. Syftet är att få unga akademiker och entreprenörer att flytta till, alternativt stanna kvar i, Värnamo kommun. Projektledare är Annette Hurtig Andersen och programmet heter ”Vilka möjligheter”.

Här har det ordnats föreläsningar varje år sedan 1949

I Lasso idag handlade det om länets stora föreläsningsmetropol - och det kanske inte är en av de platser du skulle gissa på.

För det är ett litet samhälle i Vaggeryds kommun, där man trots bara 320 invånare faktiskt anordnat föreläsningsserier varje år sen 1949. Nämligen Hagshult.

Vi ringde John Erik Wilson, sekreterare i Hagshults föreläsningsförening, och frågade hur många föreläsningar det hunnit bli genom åren egentligen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".