Lasso torsdag 18/10

Amy Diamond gillar att vara idol

Sångerska. Skådespelare. Förebild. Det är epitet som stämmer på Amy Diamond. Men hur känns det att vara bara 15 år och få brev från fans som säger”Du äger, Amy”?

I Lasso idag försökte vi lära känna den stora artisten i den lilla förpackningen, som hon skriver själv på sin hemsida.

Bättre sent än aldrig - nu satsar Herencokoncernen på nätnyheter

Det handlade om internet i Lasso idag. Ja, du vet- det där nya datanätet som alla använder och som ska vara så bra. När internet började komma så förstod inte dåvarande kommunikationsministern Ines Uusman vad det skulle vara bra för. ”Internet är en fluga” hette det då.

Men tji fick hon. Det var 1996. Fast det finns de som fortfarande, över tio år senare, har varit skeptiska till internet. Herencokoncernen som ger ut de flesta av tidningarna i länet, till exempel Värnamo Nyheter, Jönköpingposten och Smålandstidningen, har inte riktigt sett fördelarna med nätet tidigare - åtminstone har man inte velat satsa på det. Men nu har ledningen ändrat sig.

Koncernen har nämligen köpt upp det företag som sedan ett och ett halvt år tillbaka ger ut den lokala nättidningen Jnytt i Jönköping. Lovisa Hamrin är affärsområdeschef för Herencokoncernen och förklarade i Lasso idag varför koncernen ändrat policy kring internet.

Gislaved vill tvätta bort krisstämpeln

Gislaved vill tvätta bort stämpeln av kriskommun - en stämpel som kom till vid däckfabrikens nedläggning för dryga fem år sedan då nästan 700 anställda förlorade jobbet.

Men bilden av en kriskommun stämmer inte alls längre. Tvärtom så är det brist på arbetskraft i Gislaveds kommun idag. Det säger Anders Ahlström som är näringslivschef.

Gislaved satsar på solenergi

El från solenergi är mycket ovanligt i Sverige på grund av att den kostar mer än annan el. Men i Gislaved vill det kommunala elbolaget nu ändra på det. Som första elbolag i landet erbjuder man kunder att köpa solel. Idag invigdes den nya solenergianläggningen, som sitter på ett tak på en transformatorstation.

Landstinget köper miljonrobot trots brist på bevis att den fungerar

Landstingspolitikerna vill nu lägga nära 14 miljoner kronor på att köpa en robot som sedan dessutom kostar fem miljoner om året att använda - trots att det inte finns några vetenskapliga bevis för att roboten ger bättre vård.

Det hela handlar om en robot som ska assistera läkarna när de utför så kallade titthålsoperationer på patienter med prostatacancer. Läkaren sitter vid en dator och ser på en bildskärm hur det ser ut inne i bukhålan och kan styra vad roboten ska göra med patienten.

Fördelarna ska vara att den dyra roboten inte darrar på handen när den jobbar och att det ska leda till färre biverkningar som till exempel impotens för patienten.

Men det finns alltså inga vetenskapliga bevis för att det är bättre att operera med robot än med människohänder. Det säger Eva Haglind, professor i kirurgi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Per-Anders Johansson, moderat landstingsråd, tycker ändå att roboten är en bra investering.

Vem var Jesus - egentligen?

Han är dyrkad av miljarder människor. Han är omskriven i spaltmeter efter spaltmeter.  Ja, han är kanske världens största kändis genom alla tider.

Men trots det här så finns det ändå de som ger sig på att försöka hitta nya sidor av honom. Det verkar nämligen som att Jesus aldrig upphör att fascinera.

Sören Wibeck är författare och journalist, man kan till exempel höra honom i P1-programmet Människor och tro. Och ikväll föreläser han i Jönköping. Om Jesus, Wibeck har nämligen skrivit en bok med titeln ”Jesus- Jude, Rebell, Gud?”