Lasso fredag 19/10

Är Åminne bruk först ut i länet med att arrangera julmarknad?

I alla fall så blir det julmarknad i Åminne utanför Värnamo varje helg fram till jul - från och med imorgon. Och då är det mer än två månader kvar till julafton. Lassos reporter Karin Malmsten åkte och kikade på förberedelserna och mötte lysande julgranar, upphängda girlander och doftande julmat. Och hantverk och tomtar stod uppställda för försäljning. Det är ett företag som turnerar runt till slott, herrgårdar och gamla kulturmiljöer och anordnar julmässor tillsammans med andra företag.

Michael Nilsson är julmässearrangör och han tycker inte att det är för tidigt med julmarknad trots att det är över två månader till jul.

Våldtäktsdomen får följder i länet
- bemötandet av våldtagna ska undersökas

Efter den uppmärksammade och mycket omdiskuterade våldtäktsrättegången tidigare i veckan mot de så kallade Stureplansprofilerna så har debatten kring våldtäkter tagit fart.

Framförallt har diskussionen kommit att handla om hur de kvinnor som anmäler att de våldtagits har bemötts av polisen och rättsväsendet. I många fall har våldtagna kvinnor vittnat om poliser och åklagare som uppträder arrogant och nonchalant. Och den här senaste våldtäktsdomen kommer nu få konsekvenser även här i länet. I ett nytt samarbete ska polis och åklagare bli bättre på att bemöta våldtagna kvinnor.

Anna Mårtensson är åklagare i Jönköping med relationsvåld som specialitet. Och i Lasso idag berättade hon att första steget blir att genom enkäter ta reda på hur utsatta kvinnor upplever sig bli bemötta dels under utredningen, dels under rättegångarna.

Ansvariga svarade på frågor om trafikköerna i Jönköping

Det är bilar, bussar, mopeder, motorcyklar, lastbilar och cyklar.  Kort sagt så är det trångt i trafiken i centrala Jönköping - och på många håll så börjar nu tålamodet ta slut. Kanske är du en av de som blivit irriterade på de långa köerna och på alla bilar som ska ta sig fram där just du har tänkt att åka.

Och som du kunnat höra tidigare i Lasso så har trafiken i Jönköping ökat kraftigt på sistone - till exempel över den nybyggda Munksjöbron - och det här ställer inte bara till problem för de privatpersoner som ska försöka ta sig fram till arbeten och dagishämtningar. Nej, nu börjar upprörda röster också höras från företag som fraktar varor och från ambulansförare som har fått svårare att ta sig fram.

På plats i Lasso-studion idag för att svara på lyssnarnas frågor fanns Anders Samuelsson, centerpartistisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden och Ronny Svensson, trafikingenjör.

Överläkare försvarar köp av miljonrobot

Tidigare i år kom larmrapporten om att Jönköpings sjukvårdsområde skulle gå back med 70 miljoner och bland annat infördes det anställningsstopp. Och nyligen berättade landstingspolitikerna att budgeten för 2008 blir stram.

Trots det så vill de lägga åtskilliga skattepengar på en operationsrobot som kostar nästan 14 miljoner kronor att köpa in och fem miljoner om året att använda.

I Lasso igår var Eva Haglind, professor i kirurgi, kritisk. Hon menade att det ännu inte finns några vetenskapliga studier som bevisar robotens storhet.

Och idag skrev vänsterpartisten Svante Olson en insändare där han kallade roboten en leksak.

Bruno Larsson, urolog och överläkare, är en av två läkare som drivit frågan om en operationsrobot till Jönköping. I Lasso idag bemötte han kritiken som varit och berättade varför det är viktigt med en robot.

Hennes dikter om förr & nu lockar till skratt 

Var det bättre förr? Det var temat när poeten Barbro Håkansson från Smålandstenar idag läste upp sina alster på lunchlyriken på Stickan i Jönköping.

Hon är pensionär och i hennes dikter jämför hon då och nu - och hur det är att bli gammal. Och även om det finns en del allvar i Barbro Håkanssons dikter märks det att hon vill roa och och att hon skriver med glimten i ögat. Och det lockade till många skratt bland de som var och lyssnade idag.