Lasso torsdag 25/10

”Negativ syn på judendomen genomsyrar skolböckerna”

Hur beskrivs judendomen i i kristendomskunskapen före, under och efter andra världskriget.?

Det har Leif Carlsson, universitetslektor i religionsvetenskap vid Högskolan för Lärande och kommunikation, studerat och han har kommit fram till att antisemitismen smygit sig in även i skolböckerna.

Mansroller och jämställdhet i mångkulturell miljö

Den stora jämställdhetskonferensen Våga bryta mönster pågår ju även idag på Högskolan i Jönköping, och en av dem som har föreläst om jämställdhet är författaren och satirikern Peter Eriksson.

Han har skrivit boken ”På Y-fronten inget nytt - eller jakten på den nya mansrollen”

Med hjälp av den boken så försöker han nu föreläsa om jämställdhet och dagens mansroll - utifrån ett satiriskt och smågrabbigt perspektiv.

Konferensen arrangeras av det kommunala projektet ”Jämställdhet i centrum”. En av dem som varit med i projektet och som föreläst idag är Nalini Joshi. Hon är modermålstränare i det indiska språket Gujarati och hon talade om ”Jämställdhet i en mångkulturell miljö”. Och för henne har det här betytt mycket:

När införs allmän vaccination mot livmoderhalscancer?

Det kostar över 2000 kronor idag men kan bli gratis - det nya vaccinet som förebygger livmoderhalscancer, en sjukdom som drabbar 500 kvinnor varje år i Sverige.

Just nu utreder Socialstyrelsen om ett vaccin mot viruset, som kan orsaka cancern, ska införas i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Men varför denna försiktighetsåtgärd, varför inte införa det direkt?

Anders Tegnell är chef på Smittskyddsenheten på Socialstyrelsen som utreder frågan.

Synskadade lobbar för bättre ledsagarservice

De synskadades riksförbund delade idag ut flygblad till kommunpolitikerna i Jönköpings kommun där de förklarar hur ledsagningen och hemtjänsten kan bli bättre.

Idag får de inte hjälp med att handla till exempel. För att kunna köpa mat, krävs det att någon i personalen ställer upp.

Varning för domedagsprofeterna!

Varning för domedagsprofetiorna om klimatet och miljön. Det säger Björn-Ola Linnér, föreståndare för ”Centrum för klimatpolitisk forskning” vid Linköpings universitet som samarbetar med SMHI i klimatfrågor.

Han menar att media ofta bara fokuserar på stora katastrofer som förmodligen inte kommer inträffa, och missar att uppmärksamma de små drabbar folk varenda dag. Det minskar trovärdigheten, befarar han.

Hockeysnack inför HV71-Modo

HV:s s målvakt Stefan Liv skadades förra matchen. Är han tilbaks i kassen ikväll mot Modo? Och ser tabellen ut som man kan förvänta sig så här lugnt. Hockeysnack med Radiosportens Björn Geijer.