Lasso fredag 26/10

Så trevliga att de är guld värda

I Lasso åkte vi till Eksjö för att träffa några riktigt trevliga personer. De är så trevliga att de till och med får pris för det. Det är ”Etikettdoktorn” Mats Danielsson, som bland annat medverkar i Sveriges Radio ibland, som regelbundet delar ut guldstjärnor till personer som visar upp ett bemötande som är lite utöver det vanliga.

Och några som gör det är killarna på återvinningscentralen i Eksjö. Lassos reporter Helen Birch åkte dit och träffade två av dem; Lennart Karlsson och Lasse Kjell.

Lyckliga logistikelever om den ljusa framtiden: ”Yes, vi valde rätt!”

De närmsta tre åren kommer det att bli 1000 nya jobb inom logistikbranschen i länet. Det menar det nybildade branschrådet Logistik som bland annat består av stora företag som Ikea och Elgiganten.

Och det här var såklart ett glatt besked för alla som pluggar logistik. En av dem är Nina Edh från Huskvarna. Hon går tredje och sista året på ingenjörsprogrammet Industriell ekonomi och organisation med inriktning på logistik och ledning på Tekniska högskolan i Jönköping.

Den som leder programmet som Nina Edh går är Karin Havemose. Och hon menar att programmet ligger helt i linje med tiden.

Laddat på vallen när J-Södra slipade formen

Vi besökte Stadsparksvallen i Jönköping i Lasso idag, för det var dags för sista träningen inför årets viktigaste match.

Och Lassos producent Jessica Sonelius kollade in läget i laget tillsammans med ett av fotbollslaget Jönköping Södras trognaste fans - Gösta Svensson, som var hoppfull inför morgondagen.

I inslaget hör du också SR Jönköpings sportchef David Westh förklara vad matchen gäller. Och Jönköping Södras lagkapten Daniel Karlsson förklarar hur viktig stämningen i laget är.

Bristen på hyreslägenheter är ett stort problem

Ringer man till länets största kommunala bostadsbolag, Vätterhem i Jönköping, idag så får man veta att det inte finns någon ledig hyreslägenhet. Det byggs dessutom nästan inte en enda hyreslägenhet, vare sig i Jönköping eller någon annanstans, framför allt för att byggstödet försvann vid årsskiftet. Och bristen på hyreslägenheter är ett stort problem, som vi luftade i Lasso idag.

Göran Kinnander på Handelskammaren i Jönköping är en av de som märker det:
- Företagen märker det i samband med att man rekryterar arbetskraft från andra delar av landet - det är svårt att lösa bostadsfrågan.

Ann-Mari Nilsson, centerpartistiskt kommunalråd i Jönköping, säger att det här måste kommunen lösa i samarbete med näringslivet.
- Det kommunen kan göra är att vara aktiva när det gäller mark och planpolitik.

Rosa, rosa, rosa

Globen i Stockholm lyser rosa, veckotidningar går i rosa - och till och med flingpaketen är rosa.

Vi ringde upp Gunnel Björklund från bröstcancerföreningen Victoria i Jönköpings län och frågade varför det blivit sådant rosa genomslag just i år och vad det innebär för alla som drabbas av bröstcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista