1 av 3
2 av 3
Annie Andersson säljer palestinasjalar både till kunder och sig själv. (Foto:Kjell Ahlkvist)
3 av 3
Daniel Segerfeldt, klubbdirektör i J-Södra. Foto: Karin Selldén.

Lasso måndag 29/10

J-Södras klubbdirektör kan pusta ut

Efter en lång och jobbig säsong med förluster, skador, tappad form och gud vet vad, så spelade Jönköpings Södra sin sista match för säsongen i lördags.

Och tack vare vinsten mot Sirius, så klarade sig J-Södra kvar i Superettan och Daniel Segerfeldt, J-Södras klubbdirektör var förstås glad:

Palestinasjalen på modet igen

Den gamla palestinasjalen som användes under proggrörelsen är flitigt använd bland ungdomarna nu.

Ursprungligen var sjalen en del av den traditionella beduinska folkdräkten .

Men sen hade ju både Yassir Arafat och Kung Hussein av Jordanien på sig den och det ledde till att palestinasjalen blev populär i politiska kretsar på vänsterkanten i Europa,.

Idag är den bara mode - eller?

Leila på Råslätt i Jönköping är en av alla unga gillar palestinasjalar.

Vem introducerade palestinasjalen som modepryl igen? Är palestinasjalen symbolladdad eller inte idag? Och är den verkligen snygg?

Jenny Fredriksson är moderedaktör på Elle.

Är det en ni-reform på gång?

I slutet av 60-talet, under den så kallade ”du-reformen”, byttes en komplicerad räcka titlar ut mot det mycket enklare du, även i offentliga och officiella sammanhang.

Men Lassoredaktionen har noterat att en Ni-reform verkar vara på gång. I TV-serier är det vanligt att engelskans you översätts till ni istället för du, och bland unga så har ni-tilltalet börjat smyga sig in i vokabuläret igen.

Som symbol för du-reformen utpekas ofta Bror Rexed, som 1967 införde allmän titelbortläggning på Medicinalstyrelsen där han var chef.

SR:s språkvårdare Eva Göransson har en mycket längre historiebeskrivning av ni och du i svenska språket.

Helena Bouveng nöjd med moderatstämman

Efter fyra dagars debatterande, diskuterande, motionerande och beslutande så har nu många av landets moderater åkt hem till sitt igen.

Partistämman i Gävle är avklarad för det största regeringspartiet.

Partiet beslutade via omröstningar att öppna upp spelmonopolet och sälja svenska spel, att säga ja till homäktenskap och för att inte förändra arbetsrätten.

Helena Bouveng, moderat från Vetlanda, summerar en intensiv stämma.

Moderatstämman kanon eller kalkon?

Moderatstämman - var den kanon eller kalkon? Lassos politiske kommentator, Odd Clausen, sätter betyg.

Han spanar också in jämställdheten i länets kommunfullmäktigeförsamlingar.

Hur långt från varannan damernas är vi?

Ungdomsbråken ökar i Eksjö

Två fick föras till sjukhus efter helgens bråk i Eksjö - nu ska polisen ta krafttag mot de som bråkar och dricker för mycket.

Eksjö Kommun kommer också hålla möte för alla tonårsföräldrar på onsdag - allt för att få de vuxna att engagera sig mer och se till att ta reda på vad de unga egentligen gör när de är ute.

De tonårsföräldrar, som Lasso talat med känner oro för utvecklingen i Eksjö - och många tycker också att det är svårt att ha koll på vad ungdomarna gör. Så här säger tonårsmamman Kristina Karlsson:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".