1 av 5
2 av 5
Nästa år får den som har 12.000 i pension en höjning med 330 kronor. För lite tycker pensionärerna själva. Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix
3 av 5
Journalisten och krönikören Peter Johnson kommenterar mediebranschens utveckling i länet. (Foto:Karin Selldén)
4 av 5
Anneli Jordahl och Susanna Popova, som författat var sin bok om överklass. Foto: Karin Selldén, SR Jönköping
5 av 5
Peter ”Foppa” Forsberg Foto:Roger J.Carlzon/Scanpix

Lasso tisdag 30/10

PRO och SPF missnöjda med pensionshöjningen

Det blir lite mer pengar över i kassan för dig som är pensionär nästa år. Då stiger nämligen den allmänna pensionen med 2,8 procent för merparten av landets 1,7 miljoner pensionärer, enligt Försäkringskassan.

Det blir den största höjning av pensionerna på många år och förklaringen är de goda tiderna. För en vanlig pensionär med 12 000 kronor i månaden så stiger pensionen med runt 330 kronor i månaden nästa år.

Hans Lilja i Bankeryd, ordförande i PRO i Jönköpings län och Ingrid Jansson i Reftele, länsordförande i SPF, Sveriges Pensionsärsförbund, är långt ifrån nöjda.

Fler mediaaktörer i länet men inte fler nyheter

Mediernas kamp om vår uppmärksamhet blir allt hårdare. Det är papperstidningar, webbtidningar, radio och tv. Det startas nytt, utökas, köps och säljs.

Anna Bansell är vd för Finnveden Nu, berättar att papperstidningen utökas med en utgivningsdag till. Men med allt fler aktörer på mediamarknaden, blir det verkligen fler nyheter?

Peter Johnson, journalistlärare och krönikör, kommenterar och debattera det som händer i mediabranschen i länet.

KRIS för unga ska stoppa nyrekryteringen av kriminella

KRIS, kriminellas revansch i samhället, i Jönköping startar en ny avdelning att startas för ungdomar som behöver hjälp att ta sig ur kriminalitet och droger.

Kenth Gullstrand, lokal ordförande, säger att behovet är stort för att stoppa nyrekryteringen av missbrukare och kriminella.

Vad/vem är överklass?

Hur står det till med det klass-samhället i dagens Sverige? Det var ett ämne i Lasso tisdag, som gästades av Susanna Popova och Anneli Jordahl. Båda är journalister, krönikörer och författare och har skrivit böcker om överklassen - men ur olika perspektiv.

Och vad är då överklass för Susanna?

Alla stenmurar bär på en historia

Som monument över en svunnen tid och ett stenigt landskap ligger de där - stenmurarna. En del är långa och slarvigt ihopsatta medan andra har en perfekt symmetri och varenda sten är omsorgsfullt placerad, där den passar bäst.

Gemensamt för dem är att bakom alla stenmurar finns en historia. Och några av historierna bakom de småländska stenmurarna finns nu i boken Stenminnen, skriven av Ida Andersen.

Men frågan är om stenmurar verkligen är något att skriva en hel bok om?

Sängsponsring till hemlösa

Sponsring är en vanlig inkomstkälla för idrottsklubbar och föreningar - som på många sätt redan har det välbeställt.

Men sponsring till hemlösa är ett nytt sätt för företag att göra en insats i samhället. Ett sängföretag i Jönköping har idag sponsrat RIA Center med tio nya sängar till sin verksamhet.

Gunnar Dahlkvist är föreståndare för RIA Center i Jönköping:


Foppafeber i Jönköping

Igår kväll släppte Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson en bomb direkt i SVT:s Hockeykväll. Nämligen att Peter ”Foppa” Forsberg är med i landslaget igen. Så här sa Bengt-Åke i Radiosporten i morse:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".