1 av 5
2 av 5
Torbjörn Falkmer, professor på Hälsohögskolan. Foto: Karin Selldén.
3 av 5
Veronica Lindström, doktorand på Tekniska Högskolan. Foto: Karin Selldén/SR.
4 av 5
Marie Ernst-Bravell, doktorand på Hälsohögskolan, här med dottern Matilda. Foto: Karin Selldén/SR.
5 av 5
Sverker Johansson, utbildningchef på HLK. Foto: Karin Selldén/SR.

Café Campus 22/11

Ju mera action i TV-spelet desto bättre!

Spelar dina barn och ungdomar actionfyllda TV-spel? Sluta tjata, att de ska sluta! Forskningen visar nämligen, att snabba spel förbättrar det perifera seendet - vilket t ex är bra i trafiken.

Och Torbjörn Falkmer, professor på Hälsohögskolan, tycker att det vore en god idé att låta också de äldre på ”hemmet” spela TV-spel!

Drömscenariot på jobbet -både teknik och mänsklighet

Tidigare forskning om arbetsmiljö har ofta fokuserat på antingen människan eller tekniken. Men för Veronica Lindström, doktorand på Jönköpings Tekniska Högskola, forskar på både ock. Och hennes drömscenario är inte långt borta

Bättre rik och frisk än fattig och sjuk?

Om precis en vecka försvarar Marie Ernsth-Bravell sin doktorsavhandling i gerontologi. Den handlar om vad som påverkar institutionalisering av äldre. Och den gamla sanningen står sig i viss mån: Bättre rik och frisk än fattig och sjuk! Men för de riktigt gamla - 85+ - gäller det också att tala om för sig själv att man mår bra!

Dubbelt upp för lärarstudenter på HLK

Snart har studenterna på Högskolan för lärande och kommunikation, HLK, chans att hänga upp TVÅ examensbevis på väggen. HLK har nämligen inlett samarbete med universitet i Storbritannien och USA, vilket innebär att ett antal svenska blivande lärare studerar tre terminer utomlands och alltså får behörighet att efter examen arbeta inte bara i svenska skolor.

Och ekonomin för studenterna blir inget problem, berättar Sverker Johansson, utbildningschef på HLK. EU-pengar ser till att deltagarna i projektet får stipendier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".