Lasso fredag 4/1

Oklippt - med golfproffset från Hok

Per Oscar Edberg, född 1979 och från Hok. Där finns Hoks Herrgård som ägs sedan generationer av familjen Edberg. Således född in i restaurangbranschen, men satsade på golf i stället. Ja, Pelle Edberg började använda driver och putt när de flesta av oss inte ens kunde cykla trehjuling. Golfproffs sedan drygt tio år tillbaka och spelade in 5,1 miljoner i prispengar förra året.

Idag fick Pelle Edberg tala till punkt i Oklippt. Och det handlade om par, pengar, pannband och proffsspel.

Margareta om sin dementa far: ”Jag vill inte att han låses in”

Att låsa in eller inte låsa in - ja, det har ju varit en av frågorna i Lasso den här veckan efter att först en 66-årig dement kvinna försvunnit från Gränna äldreboende och sedan en 89-årig man gått ut i minusgrader från samma äldreboende, endast iklädd tunna kläder. Han hittades sedan frusen i Gränna hamn av en privatperson.

Men att 89-årige Nils var ute och gick var ingen konstighet. Det säger hans dotter Margareta Lindecrantz. För trots att det innebär risker så har hon och Nils andra dotter bestämt att pappan ska få komma och gå från äldreboendet som han vill.

Och på Gränna äldreboende försöker man nu skärpa tillsynen av de äldre. Efter incidenten med 89-åringen flyttas nu personalrummet och kommer att ligga i anslutning till entrén så att personalen kan se pensionärer som är på väg in eller ut.

För lite kunskap om demens på våra äldreboenden - men nu blir det ändring på det

Demens är något som ökar lavinartat i samhället. Det märks inte minst på antalet vårdplatser som är speciellt för dementa. För 20 år sedan var antalet platser färre än tio i Jönköpings kommun.

Idag är siffran över 450. Och det här ställer ökade krav på kunskap hos personalen. Därför startar nu kommunen en utbildning kring demenssjukdomar.

Dags för handeln att upptäcka pensionärerna?

Handeln har ännu inte riktigt upptäckt den kommande generationen pensionärer - en köpstark och konsumtionsinriktad grupp. En grupp som inte vill bli utpekad som just äldre, men ändå vill ha sitt eget utbud.

Vår reporter Daniel Rundqvist tog med nyblivna 65-åringen Lennart Almqvist ut på en shoppingtur i Jönköping. De vandrade längs den stora shoppinggatan i centrala Jönköping där butikerna avlöser varandra. Under tiden rescenserade Lennart vad han såg - och han var långt ifrån nöjd.

Grännabor kämpar - vill ha kyrkoherden kvar 

Namninsamlingar, möten, insändare och så vidare. Ja, i Gränna så är många invånare bestämda - dom vill ha kyrkoherde Hans Lundin kvar.

Det var ju strax före jul som kyrkonämnden beslutade att ge honom sparken. Men om Hans Lundin är oönskad av nämnden, så är han desto mer älskad av många Grännabor. Domkapitlet i Växjö Stift ska nu gå igenom båda parternas grunder till uppsägningen.

I Lasso idag förklarade kyrkobesökaren Birgitta Berg-Nilsson varför hon och andra vill ha Hans Lundin kvar. Hans Lundin berättade hur han upplever konflikten. Och Christer Folkesson som är ledamot i kyrkonämnden poängterade att de som vill ha Lundin kvar bara är en grupp Grännabor; det finns en annan grupp också.

Dennis i Vetlanda ska mota målkungens bollar

Idag kommer elitseriens målfarligaste bandyspelare till Tjustkulle för att med sitt Sandviken försöka klå Vetlanda. Han heter Patrik Nilsson och han leder skytteligan i suverän stil. 58 mål på 15 matcher innebär att han gör typ fyra mål i snitt per match. Och den som ska försöka hindra honom från att lyckas med det just ikväll - det är Vetlandas målvakt Dennis Gustafsson.

Vi ringde upp och frågade hur han ska göra. Vi hörde också med sportreporter Tommy Haag hur bra den här Patrik Nilsson är egentligen.