Lasso fredag 11/1

Oklippt - med glada Gnosjöbördiga Gittan Glans

Gittan Glans är 47 år, har två barn, är gift och brinner för musiken. Just nu är hon aktuell i Svt:s populära program På Spåret, där hon leder orkestern.

Gittan växte upp i Gnosjötrakten, och efter att ha blivit ivrigt påhejad av bland annat sin mormor så styrde hon tidigt in på det musikaliska spåret. Via studier på Musikhögskolan i Göteborg, där hon både hittade toner och kärlek, hamnade hon så småningom i Jönköping.

Förutom att medverka i På spåret repeterar multiinstrumentalisten Gittan också med Smålands Musik och Teaters uppsättning av pjäsen Bärgningen.

Idag var hon med i Lasso - oklippt - och berättade bland annat varför hon alltid är så glad.

Väpnat rån på Swedbank i Aneby

Vid halv tre-tiden på eftermiddagen rånades Swedbank i Aneby. Två maskerade rånare tog sig in i banken och kom över ett okänt byte. Aneby kommuns informationsassistent Stina Johansson, som jobbar mitt emot banken, var en av de som snabbt tog sig ut på gatan när hon fick höra om rånet.

- Hela området runt banken är avspärrat.

Vakthavande polisbefäl under eftermiddagen var Annelie Jonsson.

- En av männen hade ett pistolliknande föremål.

Rånarna försvann sedan i en mörkröd Volvo.

Intraprenad - då får personalen bestämma mer

Allt fler kommuner satsar nu på intraprenad. Dels för att öka personalens inflytande och arbetsglädje, dels för att få så mycket kommunal verksamhet som möjligt för skattepengarna. Att lägga ut verksamhet på intraprenad innebär nämligen i många fall en effektivisering, har det visat sig.

Många förväxlar intraprenad med entreprenad, men verksamheten är egentligen varandras motsatser. Entreprenad är privatisering medan intraprenad fortfarande är kommunal verksamhet.

Ordförande i omsorgsnämnden i Värnamo är kristdemokraten Lars-Åke Egerbo. Och han har märkt av det ökade intresset för intraprenad från många kommuner.

I reportaget medverkar också intraprenörerna Anna Movander och Helen Ask, som driver förskola i Värnamo.

Ett utrop kan betyda så mycket

Vissa saker som de flesta knappt lägger märke till kan ibland innebära oerhört mycket för andra. Som utropen på Jönköpings stadsbussar till exempel.

För en som är synskadad kan det bli väldigt besvärligt ifall det inte hörs var bussarna stannar. Och utropen fungerar inte alltid, enligt Synskadades Riskförbund. Förbundet kräver nu skärpning av företaget Arriva som kör bussarna.

Vår reporter följde med synskadade Christer Svenningsson på några bussturer i Jönköping centrum.

Unika vapen auktioneras ut i Värnamo

Det är sällsynt att det hålls vapenauktion av den kalibern som sker i Värnamo i morgon.

Det är Kenneth Petersson, som har auktionsfirma i Hillerstorp, som säljer gamla vapen. Men även rustning, sablar och spikklubb ska säljas.

- Det är mycket ovanligt med en sådan här auktion utanför storstäderna.

Vår reporter Karin Malmsten gick på förhandsvisning.

Solsnack i Lasso (För om man pratar om trollen....)

Solen har lyst med sin frånvaro i december. Mest i Växjö, där den bara visat sig 20 minuter.

Lassoredaktionen blev orolig för Växjöborna och ringde upp ett solarium i staden för att höra hur vita och håriga kunder de har.

I Jönköpings län har solen varit framme hela fem timmar (nästan i alla fall) under december, men invånarna klagar ändå på trötthet.

Men när Lasso hörde med en professor i psykiatri var han lugnande:

- Vi kan kompensera solbristen med inomhusljus.