1 av 4
2 av 4
Bodil Monwell,socionom. Foto: Jessica Sonelius
3 av 4
David Gillek Foto. Jessica Sonelius/SR
4 av 4
Dan Nilsson

Lasso torsdag 24/1

Hundratals ungdomar provar knark varje år

Varje år provar omkring 100 högstadieelever och över 400 gymnasieelever narkotika. Bara i Jönköpings kommun. Problemet har varit stort många år, men nu börjar polisen,socialtjänsten och frivilligorganisationer att satsa resurser mot narkotikan. Och det är då som det blir tydligt hur stort problemet är.

Walter Ambjörn är fältsekreterare i Jönköpings kommun och har inblick i situationen med narkotika bland ungdomar.

Bodil Monwell är socionom och har mött människor med drogproblem under många år. Nu arbetar hon på beroendemottagningen på Länssjuhuset Ryhov i Jönköping. Idag gästade hon Lasso och berättade varför många provar knark, varför det är farligt och vd som krävs för att bli av med det.

Färre utvisningar - fler mål

Från att ha varit en talang med hett temperament, som ställde till lika mycket för laget som han hjälpte till, så har Jönköping IK:s forward David Gillek den här säsongen klivit fram och blivit en av Superligans och Sveriges allra bästa innebandyspelare.

Han leder seriens poängliga, och han har också fått dra på sig den blågula landslagströjan.

Dan dömd för att ha tagit tag i pojkes arm

Den 19 december 2006 tyckte han att några små pojkar hade gått för långt. De hade vid flera tillfällen irriterat några hyresgäster i Mullsjö genom att kasta sten, sparka på dörrar och kleta ut hundbajs. Och den här gången tog fastighetsägaren tag i en av pojkarna för att tala honom till rätta.

Men - enligt lagen fick han inte göra det. Förra veckan dömdes Mullsjöbon Dan Nilsson för att ha ofredat den tioårige pojken - en dom han upplever orättvis.

I inslaget hör du också rådmannen Lars-Göran Klemming förklara varför Jönköpings tingsrätt dömde Dan Nilsson. Och det är olika om man får gripa in och hur mycket man får gripa in när man ser eller är med om att ett brott begås.

Kvinnorna i Aneby har haft den bästa löneutvecklingen i landet

De kvinnor som utvecklat sina löner mest under 2000-talet är kvinnorna i Aneby, Sävsjö och Eksjö. De tre Höglandskommunerna ligger på plats ett, två och tre av alla svenska kommuner. Det visar nya siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån.

I Aneby har kvinnorna ökat sin inkomst med nästan 25 procent mellan åren 1999 och 2006 och det kan jämföras med rikssnittet som är 15 procent. Och bland de 20 största kommunerna i landet ligger Jönköping i topp.

Där har kvinnorna ökat sin inkomst med drygt 19 procent.Siffrorna gäller medianinkomsten och det motsvarar det mittersta värdet av alla kvinnors inkomster.

Nu får skolorna reda på hur bra de är

Det är inspektion på gång! I dagarna har Jönköpings alla skolor börjat få besök. Totalt 25 inspektörer från Skolverket i Lund har inlett en omfattande genomgång av alla skolorna i kommunen.

I onsdags var det Gräshagsskolans tur. Två av inspektörerna kom dit för att träffa rektor, elever, föräldrar och lärare. Det här ska sedan bli en rapport om vad som fungerar bra och mindre bra på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".