1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
Emma Nilsson och Otto. (Foto: Pernilla Arvidsson / SR)
5 av 6
Elisabet Jensen. (Foto: Jessica Sonelius / SR)
6 av 6
Kim Martin och Danijela Rundqvist med OS-silvret från Tirin. (Foto: Lars Pehrson / SCANPIX)

Lasso fredag 25/1

Hon bytte exotiska små djur till unika små barn

60-åriga Elisabet Jensen från Gränna vet hur det är att starta om på nytt. Efter att i många år ha jobbat med de exotiska djuren på Tropikhuset i Jönköping, så fick en separation från både man och arbete Elisabet att byta hemort, jobb och inriktning i livet. Vid 59 års ålder gick hon på sitt livs första anställningsintervju - och hon fick jobbet som förskollärare.

I Lasso idag pratade hon till punkt i Oklippt.

Ett år sedan 8-årige Tobias knivdödades i Norrahammar

Idag är det ett år sedan samhället Norrahammar utanför Jönköping drabbades av den dramatiska händelsen då en liten pojke mördades.

Det var strax före klockan ett. 8-årige Tobias Enroth kom gående på en trottoar när han blev knivstucken till döds.

Den 27-årige gärningsmannen var psykiskt sjuk och hade till nyligen före knivdådet vårdats inom rättspsyk efter andra brott.

Och det här är en händelse som satt spår hos invånarna i Norrahammar.

Emma adopterade en hund från Spanien

Att adoptera är ett svårt beslut för många. Och frågan är vad du skulle säga om du fick en hårig liten varelse i dina händer efter lång väntan och många intervjuer av hårda bedömare.

Ja, antagligen skulle du bli rätt glad - om du hade valt att adoptera en hund.

Och det här med att fidoptera, det är en ny trend. Du behöver en hund och en hund behöver dig. Emma Nilsson i Gränna är en dem som adopterat en jycke.

Sopar kyrkan problemen under mattan?

Det blev ingen lösning i konflikten i Grännas och Ölmstads församling. Istället elimineras problemet. Kyrkoherde Hans Lundin får 648 000 för att sluta.

Det var ju i december som kyrkonämnden stängde av Hans Lundin från tjänsten som han haft under ett år. Orsakerna som nämnts har varit alkoholproblem och samarbetssvårigheter, men mycket är belagt med sekretess.

Nu står det i alla fall klart att Hans Lundin slutar - och reaktionerna bland Grännaborna är många.

Svenska Kyrkan är en väldigt stor arbetsgivare - med 27 000 anställda varav 3300 är präster. Så att det blir problem ibland inom en så pass stor organisation kanske inte är så konstigt, men inom kyrkan har problemen varit ovanligt stora.

De senaste åren har problemen uppmärksammats mycket i media. Du har kunnat höra om präster som sägs upp på grund av bråk liknande det i Gränna, och om personal som inte trivs i organisationen. Under 2006 gjorde Arbetsmiljöverket 600 inspektioner i olika församlingar i Sverige.

Och inspektören Britt-Marie Kjölsrud säger att i sin iver att följa kärleksbudskapet så blir det ofta att kyrkan sopar problemen under mattan.

Plats på is för hockeytjejer i alla åldrar

HV71 Queens, ja, där har du namnet på det damlag som kommer starta i Jönköping i höst.

Som du kanske hör på namnet så är det HV71 och Jönköping Queens som slår sina hockeybagar ihop. För att hitta tjejer som är intresserade av hockey så går nu klubbarna ut i en gemensam kampanj, och i den ingår bland annat prova-på-dagar för de tjejer som vill testa på hockey.

Unga i Vetlanda vill visa att det inte är okej med rasism

Förintelsens minnesdag högtidlighålls över hela landet på söndag. Och i år är det 60 år sedan FN:s Folkmordskonvention antogs som en konsekvens av det juridiska efterspelet efter Förintelsen.

Vetlanda är en kommun som tar upp kampen mot främlingsfientlighet - tillsammans med organisationen Vetlanda mot rasism.

Nu på söndag är det dags för den årliga manifestationen på Vetlanda museum - en dag där många unga engagerar sig på olika sätt.

För Vetlandabandet Greensstreet som spelar irländsk folkmusik var deltagandet sjäklvklart att ställa upp på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista