1 av 5
Pojke eller flicka? Det är frågan. Och frågan är varför några vill ha svar. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix
2 av 5
3 av 5
Calle Örnemark vid "Griegs Våren" på Galleri Bäckalyckan i Jönköping. Foto: Ulla Strängberg /SR
4 av 5
Gudrun Bremle, miljökemist på länsstyrelsen. Foto: Jenny Almlöf/SR
5 av 5
Kati Falk, psykolog från Lund. Foto: Jimmy Karlsson/SR

Lasso onsdag 30/1

Pojke eller flicka - vill vi veta vad som är på väg?

På mödravårdcentralerna får blivande föräldrar inte veta om det ska bli en pojke eller flicka, när man gör sitt första rutinmässiga ultraljud.

Men en del vill ju veta ändå..!

Sedan ungefär ett år finns det ett DNA-test man kan köpa på nätet. Med det testet ska man kunna få reda på barnets kön redan i sjunde veckan av graviditeten.

Men Emma, som är mamma till Elliot, skulle inte ha velat veta så tidigt.

Än så länge är det få svenskar, som beställer det amerikanska DNA-testet ”Pink or Blue” på internet för att kunna få veta barnets kön redan i vecka 7. Fast företaget ska inom kort börja jobba på den europeiska marknaden.

Däremot är det många, som gör extra ultraljud senare i graviditeten för att få veta barnets kön. Gör inte landstinget man bor i sådana ultraljud, så finns det privata alternativ. Och en del får reda på könet i samband med ett fostervattenprov.

Men vad är det som gör att många vill veta? Här i Sverige är det ju inte mer status med en pojke än en flicka, så då måste det ju vara något annat?

Vi ställde frågan till Victoria Karlsson Wahlgren, genuspedagog i Nässjö kommun och till Carola Tenor, fil kand i barnkultur, som jobbar på en magisterexamen i genusvetenskap på Södertörns Högskola.

Carola tror att det finns flera orsaker till att många inte vill vänta på att veta barnets kön.

Örnemark - inte bara i kolossalformat!

Calle Örnemark, den välkände Jönköpingskonstnären, som oftast förknippas med monumentala träskulpturer, ställer just nu ut oljemåleri på Galleri Bäckalyckan i Jönköping. Den nu 74-årige konstnären har sedan ett tjugotal år ägnat sig åt måleri - och nu också i det mindre formatet.

Reningsverken klarar inte alla nya ämnen på marknaden

Nyhetsordet för dagen är nog Sukralos - ett sötningsmedel, som reningsverken inte klarar att ta bort från vattnet, varnar Naturvårdsverket.

Men det är inte det enda nya ämnet som reningsverken har problem med.

Joakim från Karlstorp - japansk korre

Lasso onsdag betyder att det är dags för en korre i världen, en person som hör hemma i länet, men som finns utomlands någonstans.

Hur ta hand om barn med sjuka föräldrar?

Landstinget i Jönköpings län satsar nu på att bli bättre på att bemöta och ta hand om barn med allvarligt sjuka föräldrar och på att informera personal hur man ska behandla ett barn, när någon av föräldrarna dör.

Tidigare har det riktats kritik inom landstinget mot att arbetet inte följts upp ordentlig, vilket Lasso tidigare berättat om.

För att öka förståelsen för hur barn reagerar, då de förlorar en förälder eller om en förälder drabbas av livshotande sjukdom har man bjudit in psykologen Kati Falk från Lund för att föreläsa för politiker och landstingsanställda.

-Det är ibland svårt att veta hur man ska bete sig, säger Charlotta Fohnander, distriktssköterska i Bodafors och Malmbäck.

Skadad Ström tillbaka i TAIF

Ikväll möter Tranås AIF Ulricehamn i ishockeyns division I. Och med på isen finns snart 31-årige forwarden Johan Ström, som kommit tillbaks till Tranås igen efter en vända i Kristianstad. Och ikväll ska han spela - trots att han är skadad:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".