1 av 6
2 av 6
Partly-Buried-Very-Tall-Buldings.
3 av 6
Christian van Wonsel framför stationshuset i Rydaholm. Foto. Jimmy Karlsson
4 av 6
Klas Ottosson. Foto. Jessica Sonelius
5 av 6
Erik, Lukas, Simon,Kalle och Alfred från Värnamo Tigers U11-lag. Foto: Jessica Sonelius
6 av 6
Hans Lundin. Foto:Jessica Sonelius

Lasso fredag 1/2

Oklippt - med kyrkoherden som fick sparken

Strax före jul blev kyrkoherden i Gränna, Hans Lundin, avstängd från sitt jobb med omedelbar verkan. Och bråket delade in församlingen i två läger. Idag kom han direkt från arbetsförmedlingen, där han anmält sig som arbetssökande, till Lassostudion för att medverka i Oklippt.

Hans Lundin är gift och har två vuxna barn. Han fyller 55 år i maj och har jobbat som fängelsepräst och som flottans präst. Nu har han påbörjat ett nytt projekt - att skriva en egen bok. ”En gringo i Gränna”

Han vill ha ny sorts konst på gator och torg

Det handlade om offentlig konst i Lasso idag. Alltså om skulpturer, målningar och andra verk som placeras på gator, torg och inomhus i olika myndigheters lokaler.

För imorgon är det vernissage för konstnären Johan Zetterquists utställning ”Proposals for Public Art” på Jönköpings läns museum. Namnet betyder ”Förslag till offentlig konst”. Det enda av hans förslag som har förverkligats är den 22 meter höga glaspelaren som finns i parkeringshuset Smedjan i Jönköping. Lassos reporter Ulla Strängberg stämde träff med konstnären där.

Nu blir det liv på stationen igen

Idag öppnar stationshuset i Rydaholm igen.Väntsalen har varit nerstängd i flera år, men efter att en Christian van Wonsel flyttat in i stationshuset ska både väntsalen fräschas upp och ett turist- och resecentrum öppna.

- Man måste väl vara lite smått galen om man ska göra en sån här grej, men det är ju synd att en station ska stå och förfalla. Och Birgitta Gulldén-Lindborg, som bor mellan Rydaholm och Horda, tycker det är bra att stationen får liv igen.

Kanadensisk metod har ersatt skallgångskedjorna

För ett tiotal år sedan var det skallgångskedjor som gällde när någon person hade anmälts försvunnen. Något som krävde stora resurser. Idag arbetar polisen på ett helt annat sätt. Men hjälp av en kanadensisk metod, Managing Search Operations, så försöker man sätta sig in i den försvunne personens tankar och liv för att sen fundera ut vart hon eller han kan ha tagit vägen.

Och Klas Ottosson som är polisinspektör i Jönköpings län säger att metoden kräver mindre resurser och att den ger bättre resultat än sättet man jobbade på tidigare.

Värnamos hockeykillar har fått en egen förebild

uppmärksammade spelarna i HV de senaste veckorna har ju varit 17-årige Mattias Tedenby som har totalcharmat publiken i Kinnarps Arena med sin energi och teknik. Men vad har hans framfart på isen inneburit för moderklubben Värnamo Tigers? Vi åkte till Aplarinken i Värnamo och träffade massor av Värnamokillar som ville bli nästa Mattias Tedenby.

- Han är bäst, ropar pojkarna i U11. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".