Lasso måndag 18/2

 

 

Kosovoalbaner firade - i Värnamo och världen

Igår förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien och kosovoalbanerna firade rejält. Så här lät det i Ekonyheterna igår, när Kosovos parlament förklarade sig självständigt:

Ska Sverige erkänna ett självständigt Kosovo?

Kosovos ensidiga självständighetsförklaring var ett ämne också för Lassos politiske kommentator Odd Clausen, som även tänkt till om politikers uthållighet. Och så tycker han att vi ska associera mera - när det gäller våra politikers djuriska utseende!

”Poesi är att se sig själv som något annat”

Veckans kulturkorre, poeten Cletus Nelson Nwadike, är också pedagog i Aneby. Och har som sådan insett att barn är naturliga diktare. Men dessvärre minskar vardagen deras poetiska förmåga.

”Kvinnor vågar inte kasta sig utför stupet”

Trots flera riktade kampanjer, företagsköparskolor och seminarier för att få kvinnor att starta och ta över företag, så är det fortfarande de slipsprydda människorna, som styr över länets företag.

En ny jämställdhetsundersökning från organisationen Företagarna listar landets mest och minst jämställda företagskommuner. Och den visar att sju av länets kommuner hamnar under riksgenomsnittet.

Kvinnorna har helt enkelt svårt att komma in i företagandet här i länet.

Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Jönköpings län, är inte speciellt förvånad över de här siffrorna:

Många vill dra nytta av vinden

Det ska blåsa och ju mer det blåser desto mera attraktivt. För nu när vindkraften ska högprioriteras som energialternativ blir det helt plötsligt väldigt spännande att vara med i kampen om vindarna och miljonerna.

Många markägare i länet blir nu nedringda av ivriga energibolag som vill köpa eller arrendera blåshålen. Och i kommunerna runt om i länet märks vindkraftshaussen genom att fler ansöker om att få bygga vindkraftverk. Det är kort sagt många inblandade i kampen om vinden.

Men alla parter har inte samma intressen, när det gäller omställningen till ett mer miljövänligt energialternativ:

Dansgruppen Fuse i Fas i Tranås

Ikväll är det premiär för dansföreställningen Fas på Holavedsgymnasiet i Tranås. Föreställningen är resultatet av ett projekt, där dansensemblen Fuse samarbetat med Tranåsungdomar, som skrivit egna texter.

Sebastian Ring står för den nyskrivna musiken. Ulla Strängberg besökte en repetition:

Ingen ko på isen för HV71

Hur ska det gå för HV i kvällens match mot Brynäs? De senaste två matcherna har ju inte direkt bjudit på något välspel och alla HV-fans hoppas förstås att det bara är goda ting som är tre.

Men så är det ju också det där med slutspelet, som närmar sig...

Tur i oturen för Annie

Annie Johansson, centerpartistisk riksdagsledamot från Värnamo, mötte igår något hon inte ville möta...