Lasso onsdag 20/2

Gjorde högskolan en tavla, när Pigtittaren togs bort?

En tavla har den senaste tiden väckt stor uppmärksamhet på högskolan i Jönköping.

En tavla som inte syns.

För den togs nämligen ner efter att ett 20-tal studenter berättat att de mått dåligt av den.

De ringde därför till studentkårens tekniksektion <hi <tech och bad att få slippa tavlan.

Det berättar Victor Pettersson som är vice ordförande i studentkåren.

Olika åsikter om Linn Fernströms tavla på Högskolan alltså. Mårten Castenfors är tillträdande chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm och hans åsikt är entydig.

Vad gör man när obehörig går i skolan?

Det har varit ett storstadsfenomen att gymnasieskolor drar till sig personer, som inte har där att göra, som alltså inte är elever.

Men på Finnvedens Gymnasium i Värnamo, så envisas en före detta elev, numera arbetslös vuxen, att gå till gymnasiet för att träffa kompisar.

Gymnasiechef Bernt Ralfnert tycker det känns löjligt, när han slänger ut killen, som sedan bara går in genom en annan ingång på skolan. Så nu är polisen inkopplad.

Vår eller inte vår - det är frågan

Hur är det egentligen med våren - har den kommit eller är det fortfarande vinter?

På Sälleryds handelsträdgård utanför Vetlanda tvekar man inte. Där hävdar man att våren är här - och trädgårdsmästarna har redan börjat tänka på sommarblommorna!

”Rädslan för våldtäkt skapar en sårbar kvinna”

Förra året anmäldes 133 fall av våldtäkter i Jönköpings län - jämfört med året innan en ökning med 58 procent.

De här siffrorna skulle säkert kunna få dig att säga något i stil med att ”fy vad otäckt”, men efter några sekunder skulle du antagligen fortsätta med att stryka tvätt, dricka kaffe, jobba eller vad du nu håller på med. För så är det ju ofta med siffror: in genom ena örat, ut genom det andra.

I en ny bok med namnet Våldtäkt och Romantik försöker skribenten Katrine Kielos att få oss att tänka ett steg längre.

Katrine är i länet just nu och föreläser om sin bok. Igår var hon i Jönköping, idag i Nässjö och imorgon vidare till Värnamo.

Men vad är det då som, enligt Katrine Kielos, saknas i diskussionen om våldtäkter?

Johan från Huskvarna - safariguide i Tanzania

Johan Sundqvist har flyttat en bra bit bort från hemstaden Huskvarna. Han bor numera i Arusha i Tanzania och jobbar som safariguide. Och så är han Lassos korre i Östafrika!

”Ingen slump att Gislaved klarat sig bra”

När däckfabriken tvingades stänga igen i slutet på 2001, så var det nog många som tvivlade på Gislaveds framtid.

För hur skulle den där lilla orten kunna resa sig efter att den överlägset största arbetsgivaren bommat igen? Det verkade nästan omöjligt.

Men trots att undergångsprofetiorna haglade tätt och att hundratals personer blev arbetslösa, så lyckades Gislaved resa sig.

Pär Isaksson, är journalist och släpper idag rapporten ”Gislaved och Söderhamn - konsten att komma igen när storindustrin flyttat ut”, som han skrivit på uppdrag av regeringen. Och han tycker inte att det är någon slump att Gislaved klarat sig så bra:

Räcker med hedersam förlust för VBK

Hur går det för Vetlanda BK om/när laget går till slutspel? Det diskuterades i Lasso av Radiosportens Björn Geijer och Andreas Söderman, som är med i redaktionen för VBK på SvenskaFans.com.

Men först ska VBK ikväll spela borta mot Edsbyn.