1 av 6
2 av 6
Fr v: Stefan Carlsson med Cornelis, Annika Skrikas med Alexia och Karin Larsen med Olivia. (Foto: Jessica Sonelius/SR)
3 av 6
Barnarps kyrka har genomgått en helrenovering och bland annat fått ett helt nytt tak!
4 av 6
Kyrkoherde Gunilla Henningsson i Barnarps kyrka som återinvigts efter långvarigt renoveringsarbete. (Foto:Jessica Sonelius/SR
5 av 6
Maria Detertoch Bibi Pålenäs är konservatorer på Jönköpings Läns Museum. (Foto: Jessica Sonelius)
6 av 6
Jan-Ove Forsell är styrelseordförande i Stiftelsen Vandalorum. Foto SR/Karin Malmsten.

Lasso torsdag 6/3

 

Många kyrkor är i stort behov av renovering

Varje år får Länsstyrelsen in mängder med ansökningar om kyrkor som behöver fixas i ordning. Det kan handla om allt från långa stenmurar till små vävda bonader. Men för minsta lilla grej behövs det tillstånd. Och allt kostar pengar.

Lasso besökte en av alla kyrkor till länet som vet hur turerna kring det här går.En kyrka som precis har återinvigts efter att ha varit stängd för sanering och renovering under två år.

Varje år ger staten Svenska kyrkan ungefär 450 miljoner kronor att renovera kyrkor för. Men det är egentligen för lite pengar, konstaterar

Torbjörn Sjögren, stiftsantikvarie i Växjö stift som äger de flesta kyrkorna här i länet (några tillhör Linköpings och Skara stift också).

Bibi och Maria renoverar kyrkornas kulturskatter

Bland madonnor och baldakiner i en ateljé på andra våningen på Länsmuseet i Jönköping finns de som jobbar för att bevara föremålen från länets kyrkor.

Maria Detert och Bibi Pålenäs är konservatorer som jobbar i ateljén.

 

Apoteket ska sälja sexhjälpmedel på försök

Apoteket ska på försök sälja sexhjälpmedel till sommaren. Och det här verkar vara en efterfrågad tjänst, även bland kunder i Jönköping.

 

Varför är alltid länets pappor i botten? 

Även i år är länets pappor bland de sämsta i hela landet på att ta ut sin föräldraledighet. Det visas fackförbundet TCO:s stora pappaindex för 2007. Det är faktiskt bara i Västerbotten som papporna tar ut färre dagar. Frågan är då vad det här beror på, hur det kan förändras och vilka konsekvenser det får att papporna inte stannar hemma?

Föräldralediga Stefan Carlsson, Annika Skrikas och Karin Larsen diskuterar varför det är så

Vilka är de bästa argumenten för papporna att ta ut föräldraledighet?

Magnus Jacobsson, pressekreterare på JämO, Jämställdhetsombudsmannen, pekar bland annat på barnets bästa, och tycker att det borde lagstiftas om att föräldrarna måste dela dagarna lika.

Lantbrukare - att av Sveriges farligaste jobb!

Förra året omkom 19 personer inom jordbruket och skogen i Sverige! Det är den högsta siffran på över 10 år. Varje år skadas dessutom omkring 5000 inom det svenska jord- och skogsbruket. De här siffrorna gör branschen till en av de farligaste vi har!

Regeringen kommer därför att satsa pengar att att utbilda rådgivare som ska lära bönderna att undvika riskerna. En av dem som råkat illa ut inom jordbruket är Jan Hultman i Stickelösa utanför Huskvarna.

Vandalorums framtid ställs ut på Smålands Konstarkiv

Turerna har varit många och långa kring museiprojektet Vandalorum i Värnamo. Det har planerats i decennier för att bygga ett internationellt konst- och designcentrum med nationella samlingar. Och många har börjat tvivla på att detta storbygge för 300 miljoner verkligen blir av.

I helgen invigs en utställning om projektet på Smålands konstarkiv för en uppdatering av läget för Vandalorum.

Jan-Ove Forsell, tungt namn inom näringslivet, är numera styrelseordförande, och han tvivlar inte.

- Vandalorum blir av!

”Restitution” för J-Södras spelare

Match imorgon mot Öster, sedan ”restitutionsträning” på lördag.Vad är restitution?

Jo, en juridisk eller medicinsk term. Så vad ska egentligen spelarna göra på lördag?

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".