1 av 6
2 av 6
Eva Göransson
3 av 6
Kristen popikon skriver sina memoarer vid 60 års ålder - det svänger fortfarande om Ingemar Olsson! (Foto: Ulla Strängberg/SR)
4 av 6
Foto: Henrik Gustavsson/SR.
5 av 6
Marita Jansson, ekonomichef i HV71. Foto: Martin Eriksson/SR.
6 av 6
Tabergs SK i elitserien nästa säsong! Från vänster: Karin Henriksson, Madeleine Stenqvist, Katarina Andersson, Emma Byrmo och Sandra Saarinen. (Foto: Stefan Henriksson)

Lasso måndag 10/3

SM-guld värt miljoner för HV71

Mycket kommer att kretsa kring hockey framöver, får vi hoppas - det beror på hur det går för HV71. Igår kväll blev det klart att HV möter Skellefteå i bäst av sju matcher i SM-kvartsfinalen, som börjar borta imorgon kväll. Men hockey handlar inte bara om själva spelet på isen.

Pengarna är numera riktigt stora inom sporten och för företaget och föreningen HV71 ligger miljontals kronor i potten, när slutspelet närmar sig.

Marita Jansson är ekonomichef på HV71 och på hennes kontor ligger en guldhjälm från säsongen 2003/2004 och samlar damm.

Det svänger fortfarande om Olsson

Sveriges första kristna popikon, Ingemar Olsson, har fyllt sextio och skrivit sina memoarer. I varje fall om den första tiden som artist och låtskrivare, 1965-1975. Många av de låtar han skrivit - sammanlagt bortåt 200 - sjungs i frikyrkorna. Boken heter ” Tro, pop och kärlek” - en resa bakom kulisserna.

Ulla strängberg träffade Ingemar Olsson, som fick sin första elgitarr när han var 14.

Töntstämpel på dem som bor kvar i byn?

Nu har Lasso avlivat en myt! Nämligen den som hävdar att de som blir kvar i byn - de som alltså aldrig flyttar till stan - är initiativlösa loosers...

Normen säger ju att ungdomar som flyttar från mindre orter till storstaden är moderna och ”normala”.

Men forskaren Lotta Svensson, som skrivit avhandlingen ”Vinna och försvinna”, säger att många av dem som flyttar faktiskt inte VILL flytta och många av dem som blir KVAR, har valt det själva och borde faktiskt få den respekt de förtjänar för det.

Men hur är det egentligen - är det töntstämpel på dem som inte flyttar till stan? Anna Holmstrand från Skillingaryd bor kvar, men skulle gärna ha flyttat:

Forskaren Lotta Svensson har doktorerat i just drivkraften bakom ungdomars utflyttning från mindre orter. Hon känner igen bilden av att de som blir kvar på landsbygden ses som initiativlösa töntar, men det är inte en sann bild!

Ska det bli lättare att bygga strandnära?

Strandskyddet är en del av den svenska Miljöbalken och existerar för att se till att allmänheten har tillgång till bl a stränderna och friluftsliv.

Men idag presenterades ett förslag, där reglerna lättas upp. Det ska bland annat bli lättare att bygga längs stränder på landsbygden där det finns gott om orörda stränder, medan skyddet stärks för redan bebyggda stränder. Kommunerna i stället för länsstyrelserna ska få möjlighet att ge dispens från strandskyddet.

Det här är ett omdiskuterat förslag, menTorbjörn Egerhag, tidigare kommunalråd i Värnamo, som sitter i Centerpartiets verkställande utskott, tycker att förslaget är bra:

Ekström på konstarkiv lockade storpublik

”Yngve Ekström - inte bara Lamino” heter en utställning som i helgen öppnade på Smålands konstarkiv i Värnamo. Och utställningen om Vaggerydsbon som skapade århundradets möbel lockade en storpublik. Hela 450 personer kom när det i lördags var” Designers Saturday”.

Och Yngve Ekströms dotter Brita-Lena berättade om pappan, som gjort så mycket mer än bara Laminofåtöljen:

Sköterskan Sture och riksdagsmannen Rut

Allt fler yrkestitlar har på senare år ändrats för att bli könsneutrala. Men fortfarande finns det yrkesbenämningar, som sätter myror i huvudet på oss. Och det var dagens ämne för Eva Göransson, språkvårdare på SR, SVT och UR:

Bordtennistjejerna i Tabergs SK upp i elitserien

Grattis säger Lasso idag till ännu ett länslag om tagit sig upp i eliten!

Det är Taberg SK:s damlag i bordtennis som i helgen blev klart för högsta serien. Men hur ska det gå med hemmamatcherna? TSK tränar nämligen i Missionskyrkans gymnastiksal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".