1 av 4
2 av 4
Sitter skylten säkrare den här gången (Bild som heter Energiskylt. Foto: Jessica Sonelius)
3 av 4
Christian Fahrman Foto: Jonna Lahdensuo
4 av 4
Barnet var väntat och efterlängtat. De köpte Vi föräldrars påsknummer -på svenska- tidigt under graviditeten och försökte läsa om svenska föräldrar. Idag ligger tidningen på bordet bredvid den tomma spjälsängen. Foto: Karin Malmsten/SR

Lasso onsdag 12/3

Bebisen Kim fick inte komma hem med mamma och pappa

Bebisen Kim, 3 månader, omhändertogs, som Nyheterna berättat, av sociala myndigheter redan på BB. Ett av skälen till omhändertagandet är att mamman har epilepsi.

Medborgarnämnden i Värnamo har kritiserats av Svenska epilepsiförbundet och även av sjukvårdspersonal, som följde familjen under graviditeten. Nu ska vi möta familjen.

Det är många som reagerat mot att lille Kim tagits ifrån sina föräldrar.
Epilepsiförbundet har anmält fallet till Handikappsombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen.

Familjen och släkten protesterar.Advokaten har fått uppdraget att överklaga till Kammarrätten.Sjukvårdspersonal, som följt familjen under graviditeten, är upprörd.

Eftersom varje enskilt fall är sekretessbelagt, så kan Medborgarnämndens ordförande, kristdemokraten Arnold Carlzon bara kommentera generellt poängterar han:

Sitter skylten säkrare den här gången

På en vägg mellan Högskolan och Polisen i Jönköping sitter en åtta gånger åtta meter stor, vacker reklamskylt för Jönköping Energi numera. Men det är den andra skylten som sitter där. Den första höll nämligen på att blåsa bort i en av vinterns stormar, och fick rivas ner av Räddningstjänsten. Frågan är om de ska behöva rycka ut igen. Eller om skylten är bättre förankrad den här gången.

Många lider av njursvikt utan att veta om det

En av tio svenskar bär på en dold folksjukdom, njursvikt, och de flesta vet inte ens om att de är drabbade.  Varje år ökar antalet svenskar som behöver dialys eller nya njurar med över tusen personer. Deras njurar har helt enkelt slutat fungera. En av dom som har kämpat mot egna njurproblem är Christian Fahrman. I Lasso idag hörde du honom berätta.

Även njursviktssjuksköterskan Anneli Johansson medverkar i inslaget. Hon berättar bland annat om hur man kan göra för att ”spara” sina njurar.

Bandytränare: ”i år var det optimalt”

Det är slutspels- och kvaltider och ett lag som vann sin serie och nu kvalat in till Allsvenskan är Jönköping/Waggeryd bandydamer. Så ett grattis till en av tränarna, Tomas Gustafsson, är förstås på sin plats!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".