1 av 5
2 av 5
Linda Brevitz - ny ordförande i supporterklubben North Banks Supporter. (Foto: Jessica Sonelius)
3 av 5
Eva Göransson
4 av 5
Tim Erikssons Linköping och Lance Wards HV71 möts i SM-finalen. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.
5 av 5
Verksamhetschef Susanne Yngvesson t.v. tog initiativ till att akutenhetens 200 fastanställda skulle utbildas i bemötande. Undersköterskan Karin Gustavsson, t.h. tyckte att utbildningen var givande. (Foto: Jessica Sonelius/SR)

Lasso måndag 7 april

Ikväll börjar det...

Slaget om E4:an, årets drömderby, önskeguldstriden - ja, den här många namn -finalfajten mellan HV71 och Linköping.
Ikväll drar den igång. 19.00. I Cloetta Center i Linköping.

HV-spelarna är förberedda, fansen är förberedda och vi på Lasso är förberedda..!

Det laddas i länet inför kvällens första finalmatch i hockeyn. En av de laddade är Johan Davidsson, lagkapten i HV71:

I HV:s omklädningsrum bojkottar spelarna musik från Linköpingssonen - den annars så populäre- Lars Winnerbäck. Han duger inte, i alla fall inte just nu! Istället laddar laget med elektronisk dansmusik. Och det är nummer 10 - Martin Thörnberg - som väljer låtarna:

HV 71 har inte bara laddat upp med musik, utan också med en strategi om att använda ett vårdat språk. Åtminstone utåt. Det berättar - kanske lite oväntat - nummer 50, Andreas Jämtin:

Den krånglande ljumsken ska INTE kunna stoppa nummer 24 Jan Hrdina. Efter ett par dagars vila susade han fram på skridskorna i helgen. Det kändes alldeles utmärkt och Jan Hrdina är fullt inställd på finalspel och han är nöjd med att det är mot Linköping:

Seriens två bästa lag får alltså mötas i finalen. Och Kent Johansson, HV 71:s tränare, har respekt för Linköping:

Att finalspelet i ishockeyns SM-slutspel blir en derbyhistoria på högsta nivå avspeglar sig på flera håll; i media, bland supportrar och hos polismyndigheten. Och en som vet vad ett derby kräver av säkerhetsarrangemang är Christer Pettersson, som är supporterpolis för åttonde säsongen:

Fajten mellan de två supporterklubbarna kommer att gå sportsligt till. Det tror Linda Brevitz, som är ordförande i North Bank supporters. Hon tror risken för bråk och slagsmål under finalserien mellan HV och Linköping är liten:

Det är inte bara på isen som det är kamp mellan Jönköping och Linköping just nu. Knappt två timmar före nedsläpp i första SM-finalen möttes SR Östergötlands reporter Titti Andersson i Cloetta Center och Lassos Martin Eriksson i Kinnarps arena - och fajthumöret var på topp!

Och hur känner sig Lassos hockeyexpert Henrik Gustavsson en dryg timme före matchstart?

Reklamkupp för Jönköping

Emil Danielsson, VD för Föreningen för marknadsföring av Jönköping, har något på gång i samband med första hockeyfinalen i Linköping ikväll:

De viktiga mötena inom vården
Varje dag sker tusentals möten inom vården i länet. Patienter undersöks av läkare, tar prover hos lab-personal, tränar hos sjukgymnast och mäter blodtryck hos distriktssköterska.

Och i Lasso ska det handla en hel del om dessa möten.

För det hänger mycket på att de fungerar, när det gäller patienternas tillfrisknande.

Så här berättar några länsbor hur de vill bli bemötta:

Patienter som blir bra bemötta i sjukvården blir fortare friska än patienter, som blir dåligt bemötta.

Det är en kunskap som får allt större betydelse i landstinget i Jönköpings län.

Och nuförtiden pågår det hela tiden ett arbete för att läkare, sjuksköterskor och annan personal ska bemöta varje patient på ett professionellt sätt. Även i pressade situationer.

Psykolog Allan Comstedt är ordförande i etiska rådet:

En av de kliniker i länet som jobbar på att bli bättre på att bemöta patienter och anhöriga i stressade, svåra och oväntade situationer är akutenheten i Jönköping.

Verksamhetschefen där, Susanne Yngvesson, säger att det finns två stora anledningar till att hon tog initiativ till att låta den 200 man starka personalen få utbildning i bemötande:

Ska det bli förbjudet att dissa?

Har du pimpat, pitchat eller blurrat på sistone? Och har du tagit del av någon blok eller blurp?

Det vimlar av nya svenska ord, som kan vara svåra att begripa för den oinvigde. Men med hjälp av Eva Göransson, språkvårdare på SR,SVT och UR, blir vi alla invigda:

|

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".