1 av 4
2 av 4
Omrking 500 personer deltog på klimatkonferensen på Högskolan i Jönköping. Och det var rekord. (Foto: Jonna Lahdensou/SR)
3 av 4
Henrick Blank från länstyrelsen i Jönköpings län spanar efter kungsörn på Dumme Mosse utanför Jönköping. (Foto: Marcus Carlehed/SR)
4 av 4
Dator med internet. (Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX )

Lasso tisdag 8/4

Matval är också en klimatfråga...

Allt prat om klimat på senare år har inte tagit udden av intresset. Vilket t ex märks på Högskolan i Jönköping, där 500 personer deltar i en miljökonferens om senaste nytt i klimatfrågan. Och klimatfrågor handlar inte bara om ozon, avgaser eller fossila bränslen - de kan också handla om väldigt jordnära - och matnyttiga - ting:

Susanne Johansson, Centrum för uthålligt lantbruk, var en av föredragshållarna på miljökonferensen:

Arkiv eller internet?

Vad tänker du på, när du hör ordet arkiv? Dokumentskåp... damm... pärmar och papper... eller kanske mappar i kartong och plast..?

Behövs arkiven över huvud taget i vår digitaliserade värld?

Kungsörnen häckar åter i länet

Den ovanliga rovfågeln kungsörnen har börjat få fäste i vårt län igen. Många fågelskådare har sett den och rapporter om att den har häckat har kommit in till länsstyrelsen. Något som inte inträffat på över 100 år!

Ochpå länsstyrelsen har man nu börjat intressera sig allt mer för kungsörnen. Nu pågår en inventering för att se hur många kungsörnar det egentligen handlar om.

Dung skriver till statsministern

Dung Nguyen är snart tolv år och går i 5:e klass på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Han tycker att Sveriges makthavare bör lära sig med om det land, där han är född - Vietnam! Dung är också engagerad i miljö- och inrikespolitiska frågor.

Två brev har han redan skrivit till statsminister Fredrik Reinfeldt - och det är stora världsfrågor han vill ha svar på, när han skriver till ministern:

Fallet Jasmina i Sävsjö fortfarande öppet

6-åriga Jasmina Jasharaj försvann spårlöst i Sävsjö en sommarkväll 1997. En av de största polisutredningarna någonsin inleddes, men några spår efter Jasmina hittades aldrig.

Det senaste som hände i fallet var att Ulf Olsson, som dömdes för mord på 10-åriga Helen Nilsson i Hörby, också var aktuell i Jasminautredningen, men någon koppling hittades aldrig.

Johan Frisk, var en av de poliser som utredde fallet och när han nu hör om försvunna Engla i Dalarna, så väcks känslor till liv:

Hur mycket är en sommarsemester värd?

Det råder kris på sjuksköterskevikarier i Jönköping i sommar. Förra veckan fick kommunens 150 fastanställda sjuksköterskor ett erbjudande - ”om ni jobbar på er sommarsemester får ni 6 000 kronor första veckan och 7 000 andra, tredje och fjärde veckan...”

Och detta eftersom det, enligt Björn Svensson, personalchef på Jönköpings kommun,är svårt att lösa bemanningen i sommar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista