1 av 5
2 av 5
Mats Andersson fick erbjudande att lära sig kyssas! Foto:Helena Strömblad/SR
3 av 5
Tina Lindstrand, Jönköpingstjej som vill till Norge. Foto:
4 av 5
Idag lockades ungdomar till arbetsförmedlingen i Jönköping för att få information om jobb utomlands. Foto: Martin Eriksson/SR
5 av 5
Christina Larsson, Svensk Handel, och Ulf Eriksson, Schenker. Foto: Kjell Ahlkvist/SR.

Lasso torsdag 10/4

Hur skyddar vi barnen från nätpedofilerna?

De finns där ute - pedofilerna som använder de mest raffinerade sätt för att komma i kontakt med barn och ungdomar på internet. Och frågan är hur man skyddar sina barn och ungdomar från dem - och hur vi vuxna kan hjälpa barn, som utsatts för sexuella trakasserier på nätet.

I Mullsjö träffades idag ett 50-tal familjehemsföräldrar, socialarbetare, lärare och annan skolpersonal för att få veta mer om pedofiler på nätet.

Företaget Netscan, jobbar med att kartlägga ungdomssajter och på konferensen berättade Mats Andersson från Netscan hur lätt det är att hitta äldre män på jakt efter unga pojkar och flickor på nätet:

Hur mycket vet du som förälder vad dina barn gör framför datorn? Och vad ska man göra för att skydda sina barn från att komma i kontakt med pedofiler på nätet - eller från att på annat sätt kränkas? Det handlade det om på den konferens i Mullsjö som Jönköpings kommuns familjevårdsgrupp bjudit in till. Och för att visa hur företaget Netscan jobbar för att kartlägga pedofiler på nätet, kopplade föreläsaren Mats Andersson upp sig på nätet inför publiken:

Mats Andersson från Netscan avslutade sitt föredrag med ett par goda råd till föräldrarna - nämligen att prata med barnen och ungdomarna, men att FÖRBUD inte hjälper!

Linda Jonsson jobbar inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Linköping. Och där kommer hon ofta i kontakt med pojkar och flickor, som farit illa av trakasserier på nätet:

Hallby och Cyrus - derbylag i allsvenskan

Igår förlorade Hallby den tredje och avgörande handbollsmatchen i kvalet till elitserien mot Lugi. Det blev inget tredje gången gillt för laget, utan Hallby får spela i allsvenskan även nästa säsong. Och visst känns det bittert, erkänner Robert Jangmo från Hallby:

Cancerrisker för brandmän utreds

Just nu pågår en utredning av hela landets brandmän. Meningen är att ta reda på hur många brandmän i olika åldrar som drabbats av cancer.

Forskningen bedrivs med utgångspunkt från yrkes- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Men initiativtagaren kommer från Eksjö -från Johnny Bladh, före detta brandman och nu arbetsmiljösamordnare vid Höglandets räddningstjänstförbund:

Unga drar utomlands för att få jobba

När det inte finns något jobb alls på hemmaplan eller när de jobb som erbjuds inte verkar vara ett dugg intressanta, vad gör man då? Svaret på den frågan kan vara att man helt enkelt flyttar utomlands för att få jobba. Och suget efter svenska ungdomar är nu stort på arbetsmarknaden i våra grannländer.

Men frågan är vad som händer, när länets unga flyr utomlands för att hitta jobb - hur kommer det påverka arbetsmarknaden här hemma?

Natalie Karlsson från Habo och Marie Wikman från Jönköping är två av de ungdomar, som arbetsmarknaden här i länet nu går miste om - de drar nämligen till Norge inom kort - och orsaken? Jo:

Den kristna sångskatten har samlats i bok

Minns du sången var en mycket populär tv-serie som sändes mellan 1998 och 2000 och som samlade mer än 37 miljoner tittare. Nu har tv-serien blivit bok - ett urval av de allra mest älskade sångerna ur den kristna sångskatten. Redaktör är Åke Olsson.


Såsom han har älskat med text av Lars Mörlid och sång av Peter Sandwall - ett av bidragen i den kristna sångskatten.

De vill locka ungdomar till handelsbranschen

Handel - det handlar inte bara om att stå i butik - utan om mycket, mycket annat. Faktum är att dom allra flesta yrkena som finns inom handeln  - de hör man aldrig talas om. För att ändra på det här så bjöd organisationen Svensk Handel in över 600 elever från handelsprogrammen i Jönköpings län till en informationsdag i Värnamo.

- Handel innebär så mycket; logistik, lager, marknadsföring, ekonomi, sälj, service och dekoration, säger Christina Larsson som är informatör på Svensk Handel.

I inslaget hör du också gymnasieungdomar från Värnamo, Vetlanda och Gislaved. Och så berättar Ulf Eriksson från transportföretaget Schenker om varför det är så spännande med lager och logistik.

Trum och drill på väg till fransk festival

Trummor och cymbaler ingick också i Lasso torsdag, för med på telefon var tamburmajor Kent Lindén i Gislaved Drum and drill corps -men han var definitivt inte hemma i Gislaved!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".