1 av 3
2 av 3
Patrik Gustavsson och Kalle Liljas, sångare i OD
3 av 3
Klas Axelsson

Lasso fredag 11/4

Nya tattarkravaller i Jönköping - nu på scen

I år är det 60 år sedan något som kom att kallas för tattarkravallerna rasade här i Jönköping, en riktig skamfläck i stadens historia som man inte verkar vilja tala om. Romer, zigenare och resande folk blev attackerade av en folkmobb bestående av tusentals Jönköpingsbor, ledda av en liten grupp av slagskämpar och påhejade av lokalpress.

Efter 60 år tar man i sommar upp händelsen tilll ytan genom teatern ”Resa utan slut”. Projektledaren Leif Svensson berättar om bakgrunden till pjäsen.

Att få besök av män med batonger, att känna folkmassornas avsky känns om en beskrivning av ett land långt borta och i en avlägsen tid.

Men för exakt 60 år sedan inträffade det här i Jönköping. Systrarna Barbro Gustavsson och Birgitta Hellström, som är resandefolk, blev vittnen och föremål för de så kallade Tattarkravallerna i Jönköping 1948.

Björn Geijer om kvällen finalmatch

Det är nu eller aldrig! Det tror Radiosportens Björn Geijer om den tredje SM-finalen mellan Linköping och HV71.

Oklippt: Sambon blev dement redan som ung

Hans sambo blev dement redan som ung, och dog bara ett par år senare.

Numera är Klaes Axelsson aktiv i demensförbundet för att betala tillbaka en del av det stöd han fick då. Och idag var han gäst i Oklippt.

Vårkonsert med Orphei Drängar

Trots att det är lite kyligt i luften håller Orphei Drängar, den anrika manskören från Uppsala, vårkonsert i Jönköping i kväll.

Lasso fick besök av sångarna Kalle Liljas och Patrik Magnusson. Lassos programledare Helena Strömblad undrade om de inte kunde ha ordnat lite varmare vårväder.

”Männen norm för alkoholpolitik”

Det är mannen som är norm när kommunerna drar riktlinjer för sin alkoholpolitik. Men kommunerna skulle vinna mycket om man tog med ett jämställdhetsperspektiv också. Det är temat på en konferens i Nässjö idag dit man bjudit in politiker, handläggare och tjänstemän på olika myndigheter.

Mia Sundelin är organisationskonulent på CAN - centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, en av arrangörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista