1 av 4
2 av 4
Lena Katarina Swanberg, författare och journalist på besök i Jönköping (Foto: Marcus Carlehed/SR)
3 av 4
Kassörska Foto:Hasse Holmberg/Scanpix
4 av 4
Gunnar Rosqvist är oroad för småfåglarna i Stadsparken. Foto: Martin Eriksson/SR

Lasso onsdag 23/4

Vad tycker Mullsjöborna om politiska turbulensen?

Igår fick ju de ledande Mullsjöpolitikerna svidande kritik av de kommunrevisorer, som är satta att granska politikerna. Och senare på kvällen meddelade de nio kritiserade politikerna, däribland kommunalråden Stefan Lindkvist och Eva Nilsson, att de avgår.

Synd, tycker en del Mullsjöbor, medan andra tycker det var helt rätt:

Ingen förvåning över Mullsjö-kaos...

Med buller och bång lämnad en stor del av kommunstyrelsen i Mullsjö sina uppdrag igår. Detta sedan kommunrevisionen föreslagit att de ej skulle beviljas ansvarsfrihet.

Och Odd Clausen, Lassos politisk kommentator, lyfter knappast på ögonbrynet:

Irene (kd) minns turbulensen i Aneby

För knappt tio år sedan var det kommunledningen i Aneby, som var i gungning.

Då handlade det om Ekotopiaprojektet och miljonrullningen där, som gjorde att revisionen inte tyckte att ansvariga politiker skulle beviljas ansvarsfrihet. Många politiker lämnade sina uppdrag och plötsligt försvann mängder av kompetens. Vilket resulterade i att andra fick ta över och försöka reda ut det hela.

Iréne Oskarsson är numera riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Men för tio år sedan var hon en av dem som fick ta över Aneby-styret. Och det var en slitsam period:

Världsbokdagen firas med bötesfrihet

Idag är det Världsbokdagen. Det är en temadag instiftad av UNESCO 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Idéen kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien. Där firar man nämligen skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om.

På de kommunala biblioteken i Jönköpings kommun firar man dagen med att bland annat dra av alla förseningsavgifter på böcker som lämnas tillbaka. Låntagare, som har haft lite dåligt samvete, kan idag alltså stryka ett sträck över tidigare synder!

”Biografi ska kännas som om personen själv berättar”

Romaner, kokböcker, poesi, noveller, deckare, faktaböcker, memoarer, science fiction - och så vidare, och så vidare..

Det är många olika bok-genrer, som uppmärksammas på olika håll idag på Världsbokdagen.

Lasso har valt ut en av dem - nämligen biografin. Och en speciell av dem. Nämligen ”Sorgfågel”, biografin om Annika Östberg, den svenska kvinna som sitter i amerikanskt fängelse efter att ha varit med när hennes pojkvän dödade två personer i början av 80-talet.

Författaren heter Lena Katarina Swanberg och boken om Annika var helt enkelt ett uppdrag från förlaget.

Charlotta njuter av sommar i USA

I Lasso onsdag debuterade en ny korre - nämligen Charlotta Friedner, ursprungligen från Bankeryd, numera boende i staden Tucson i Arizona. Och aprilvädret där kan man möjligen bli avundsjuk på:

Försiktig optimism på Ing2 i Eksjö

Ingenjörskompaniet i Eksjö ropas ut som något av en vinnare idag. Det är Svenska Dagbladet som tagit del av en hemlig lista över vilka tiotalet förband som hotas av nedläggningar. Och där finns INTE Ing2 med.

Men Tomas Lööf, informationsansvarig på Ing2, jublar inte - ännu..!

Tystnar fågelssången i Jönköpings Stadspark?

Det kommer bli tystare i det populära besöksmålet Stadsparken i Jönköping framöver.

Den varningen kommer nu från Jönköpings Fågelklubb.

Fågelentusiasterna är rädda för att kommunens utgallring av träd och buskar kommer påverka fågellivet på ett negativt sätt.

Gunnar Rosqvist är sekreterare i fågelklubben - och han menar att kommunens sätt att hugga ner skog och buskar kommer ta död på fågellivet i parken!

Arbetsmiljön för kassörskor måste bli bättre

Värk i nacke, axlar och skuldror är vanligt hos butikspersonal som sitter i kassan. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha granskat ett antal sjukskrivningar. Och för att minska belastningsskadorna så ska nu arbetsmiljön för kassörskorna bli bättre.

Arbetsmiljöverket har nyligen dragit igång en stor granskning av dagligvaruhandeln.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".