Lasso måndag 5/5

Nu är vårdstrejken här

Idag kom vårdstrejken till Jönköpings län. Runt 260 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor i länet strejkar sedan lunchtid.

Vid tolvslaget gick ett 40-tal sköterskor i strejk på Värnamo sjukhus och dörren slogs igen till arbetsplatserna röntgen och anestesin.

Det är inte bara Värnamo sjukvårdsområde som drabbas av strejken,  Även på Höglandet och i Jönköping strejkar många sjuksköterskor.  Så här lät det klockan 12 på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping:

Strejken handlar alltså om löner. Och Thomas Johansson, ordförande i Vårdförbundet i Jönköpings län, har en stressig dag:

Kortare ord har företräde...

Ord som förkortats kan av somliga upplevas som slarv, men det är bara att vänja sig! Det var ett budskap Eva Göransson, språkvårdare på SR, SVT och UR, förmedlade denna gång. På agendan stod också ord som hör hemma inom mycket speciella områden.

Buss på buset...

Passa dig för att bråka på bussen i Jönköping framöver, för nu kommer bussförarna att hålla ett extra öga på passagerarna!

Global rättviserörelse förändrar världen

Kommer du ihåg Göteborgskravallerna 2001? I samband med EU-toppmötet i Göteborg och besöket av George W Bush skadades sammanlagt 53 poliser och 90 demonstranter.

Var aktivisterna militanta antiglobalister eller fredliga solidaritetskämpar?

Sociologen Magnus Wennerhag, uppvuxen på Råslätt i Jönköping, men numera Malmöbo, har samlat ett stort intervjumaterial från svenska aktivister inom den så kallade ”globala rättviserörelsen” och doktorerade härom veckan i ämnet global rörelse.

Men om det var militanta antiglobalister eller fredliga solidaritetskämpar som demonstrerade i Göteborg - det är svårt att veta, menar han:

Barnmorska - ett mångsidigt jobb

Idag - 5 maj - är det Internationella Barnmorskedagen och på länsjukhuset Ryhov har man under dagen visat upp BB-avdelningen. En av besökarna var Lassos reporter Kjell Ahlkvist:

Ska J-Södra lyckas med målen ikväll?

Ikväll spelar superettalaget Jönköpings Södra hemma på Stadsparksvallen mot Falkenberg. Och det börjar bli läge för hemmalaget att visa framfötterna - eller målsparkarfötterna snarare...