Lasso fredag 9/5

Lasso njöt av trädgårdslivet

Inget regn i sikte, bara sol, sol, sol och termometrarna runt om i länet visar över 20 grader. Och så här låter väderprognosen för fredag, lördag - och söndag.

Det är inte utan att man får lust att avnjuta lite trädgårdsliv. Så Lassos reporter Jenny Almlöf åkte helt enkelt och besökte ett par av länets försomriga trädgårdar

Först till Annelore Winblad i Hok där det handlade om gräsklippning, såtapet och blommor i alla de färger.

Och sen till Emmy Andersen i Nässjö som utnämnde fontänen till hennes favoritplats i trädgården.

Amanda på plats vid en av Rysslands festligaste dagar

9 maj kanske inte låter så speciellt för dig. Men för människorna i Ryssland är det en av årets allra, allra mest festliga dagar. En segerdag. Då firas nämligen att andra världskriget tog slut.

Och på plats mitt i firandet idag finns Bankerydsbördiga Amanda Lövkvist. Som av en slump började plugga ryska på gymnasiet och sen förälskade sig ilandet och dess historia. Amanda Lövkvist har bott tre år i Sankt Petersburg och bland annat skrivit en bok om Ryssland. Nu jobbar Amanda på biståndsstiftelsen Svenskt internationell liberalt centrum i Stockholm. Men Amanda ser Ryssland som sitt andra hemland och det var självklart för henne att fira Segerdagen i Moskva.

Olika lätt att få sommarjobb - och lönen varierar kraftigt

Om man går i nian och är 15, 16 år och vill sommarjobba.. hur lätt är det då?

Ja, den som har en mamma, pappa eller andra kontakter som kan skaffa jobb så är det ju lätt. Men annars då? Jo, kommunerna runt om i länet ordnar fram en del platser. Men en del ungdomar reagerar på att det skiljer på hur mycket kommunerna betalar.

Ja, det skiljer mycket mellan olika kommuner när det gäller i vilken utsträckning och på vilket sätt man ordnar sommarjobb till ungdomarna. Det hörde vi på Nyheterna i morse. Vissa kommuner tar fram hundratals sommarjobb, andra inga alls.

Och medan en del betalar 50 kronor i timmen så ger andra bara tolv. Varför är det så här? När Lasso ringer till några kommuner visar det sig att skiljer mycket också på vad kommunerna har för syfte med sommarjobben.

Oklippt - med länets mest kända lärare

Christin Lund är lärare med IT som specialitet. Hon är 39 år, gift med Anders som hon har 17-årige sonen Anton med. Numera är hon biträdande rektor på Kungsängsskolan i Jönköping, men för de flesta är hon mest känd som en av de handplockade lärarna i TV-serien Klass 9A. Christin jobbade i 13 år på Kinnarpsskolan i Kinnarp innan hon valde Jönköping.

Och enligt chefen där så är hon duktig och kunnig och inte rädd för att visa framfötterna.

Bensinmack och livsmedelsbutik i Mullsjö i brand

Strax före halv fem på eftermiddagen kom larmet om att bensinmacken vid VIP-rondellen i Mullsjö brann. Sex brandkårer larmades till platsen. Och SR Jönköpings reporter Peter Jernberg rapporterade direkt i Lasso om de övertända byggnaderna och räddningstjänstens arbete.

Jönköpings första veggiedag

Imorgon anordnas Jönköpings första veggiedag. Arrangör är organisationen Djuren Rätt - och dess Jönköpingsavdelning. Syftet är att informera om alternativ till kött. För fortfarande frågar många om det verkligen går att leva utan kött. Under dagen visar Djurens Rätt också filmer på hur det kan gå till när djur slaktas. Och organisationen räknar med att vissa människor kommer att reagera.