Lasso tisdag 13/5

Strejken förlänger vårdköerna - oetiskt, tycker Wirfelt

Jo, det finns de som vågar kritisera vårdstrejken, trots att det inte är direkt politiskt korrekt att säga att sjuksystrarna nog tjänar rätt bra, eller att strejken är fel eftersom den drabbar tredje part.

Evert Wirfelt, före detta centerpartistiskt landstingsråd i länet, tycker till exempel att vårdstrejkens konsekvenser lyfts fram för lite i media.

Könsord och svordomar upprörde fotbollsförälder

Fotbollsdomaren kallades för ”jävla cp-barn” och en spelare blev skallad av motståndare som dessutom skrek könsord på planen.

När IFK Värnamos 12-13-årslag var på besök i Unnaryd urartade matchen.

Anna Lannergård, vars son spelar i Unnaryd, blev mycket upprörd över hur det gick till på planen, och att ledarna i det gästande laget inte ingrep.

Magnus Appelberg, domaransvarig på Smålands fotbollförbund, blir bestört, men säger att det ändå inte hör till vanligheterna.

Svenskakunskapen ska bli bättre på Rörstorpskolan

På Rörstorpsskolan i Värnamo, där 60 procent av eleverna har invandrarbakgrund, satsas nu på ett språkprojekt som ska lära eleverna bättre svenska. ”Integration och attraktion” heter projektet.

Kommunen har fått kritik från Skolverket för bristande svenskakunskaper i nationella provet på Rörstorpsskolan, men det ska det bli ändring på menar Lena Stråhle, lärare i svenska som andra språk.

Läseklubben synar semesterkrisen

Läseklubben, som du hör en gång i månaden i Lasso, väljer de bästa, roligaste, mest spännande och läsvärda böckerna åt dig. De är inte alltid överens, men hoppas du blir inspirerad att läsa själv!

Idag diskuterade klubben Helena von Zweigberks bok Ur vulkanens mun, om folk som krisar på semestern, och sportjournalisten Mitch Ahlboms nya bok Ge mig en dag till. Han blev ju succéförfattare med Tisdagarna med Morrie, men är den nya lika bra?

Motionerar svenskarna mer en och en?

Överallt är de! De som joggar, går stavgång, går på gymmet, cyklar... Är det så att den inviduella idrotten börjar ta över allt mer, att jaget har blivit viktigare än laget?

Ola Stadler, statistikansvarig på riksidrottsförbundet, som undersöker svenska folkets motiosnvanor årligen, säger att vi är både mer individuella i vårt idrottande nuförtiden och spelar lagidrotter.