Lasso onsdag 14/5

Brandmän i Tranås ska bli fixare

Brandmannen - en tuff machomänniska som går in i brinnande hus och räddar livet på små barn med fara för sin egen hälsa - den häftiga hjälten!

Eller brandmannen - en försynt liten hjälpsam varelse, som rättar till tant Sveas gardiner, byter hennes glödlampor med varsam hand varpå de dricker en kopp eftermiddagskaffe tillsammans och pratar om vädret!

Vad brandmännen själva tycker om sin fixarroll lär vi få veta framöver. För just det här med glödlampor och gardiner verkar ju vara en het fråga - inte bara i Tranås. Är det ”Fixarfrasse”, hemtjänsten, de äldre själva, deras anhöriga eller kanske brandmännen som ska utföra jobbet?

Kärvare tider väntar för glesbygdsbonden

Att sia om framtiden är inte det lättaste. Vi vet knappt vad som ska hända imorgon - än mindre vad som kommer ske om tio år.

Men utredarna på Jordbruksverket i Jönköping har gjort precis det här - blickat framåt.

I en färsk rapport, som släpptes nu i veckan, har de nämligen analyserat hur jordbruket kommer se ut om tio år.

Och om man ska tro rapporten så kommer tillvaron för den bonde, som bor i glesbygd och satsar på mjölk-och köttproduktion, att vara kärv år 2018.

Och vad grundar man då den slutsatsen på? Harald Svensson är chefsekonom på Jordbruksverket:

Jennie från Jönköping i jordbävningens Kina

Veckans korre tar oss till Kina , men inte till de jordbävningsdrabbade områdena i Sichuan, utan till kuststaden Shanghai, som har 18 670 000 invånare !!!

En av invånarna är Jennie Davidsson från Jönköping - och visst märktes jordbävningen också i Shanghai:

 

Gnosjö kommun säljer 25% av sina bostäder

Bostadsområdet Furuhall i Gnosjö säljs för 15 miljoner kronor och därmed är den största fastighetsaffären någonsin i Gnosjö ett faktum. Över 200 kommunala hyreslägenheter säljs. Det har vi hört i Nyheterna idag.

Men vad säger då Järnbärarens vd Reine Gustafsson om att 25 procent av kommunala bostadsbolagets hyreslägenheterna säljs?

 

Försvaret sparar - men personal får dubbel lön

I Nyheterna har vi hört hur läkare och annan sjukvårdspersonal kunnat få dubbla löner, dels från försvaret och dels från landstinget. Helt lagligt och fullt möjligt med de avtal som personalen slutit med försvaret.

Samtidigt som de här generösa avtalen skrivits står försvaret inför svåra besparingar eftersom pengarna inte räcker till. Och flera regementen, däribland Ing 2 i Eksjö, är hotade.

Det handlar om personal i den nordiska insatsstyrkan Nordic Battlegroup, som arbetar både för försvaret och landstinget eller annan vårdgivare och därigenom får dubbla löner, vilket kan ge en läkare ungefär samma lön som statsministern.

Men det här är inte rimligt, tycker Vänsterpartiets riksdagsledamot från Vaggeryd, Alice Åström, som även sitter i försvarsutskottet:

Och vad tycker Johan Lindqvist, major och chef för ingenjörskompaniet i Nordic Battlegroup?

 

Ut med torsken på äldreboenden

Från och med i höst så är det slut med torsk på menyn för de äldre i Jönköpings kommun.

Sedan 1980-talet så är ju trenden tydlig: mängden torsk minskar i de svenska vattnen. Och debatten har gått het kring att torsken är hotad.

Tidigare har en rad krögare i landet slutat servera torsk på sina restauranger.

Nu är det äldreomsorgen i Jönköpings kommun som bestämt sig för att sluta köpa in torsk, berättar Ida Kruth, kostchef på tre av kommunens äldreboenden: