1 av 4
2 av 4
Är det mänd så här Patrick Marquardt vill att det ska se ut vid någon av Jönköpings rondeller? Foto: Hasse Holmberg /Scanpix
3 av 4
Agneta Jansmyr Foto:Jessica Sonelius
4 av 4
Anna Jarl, Johan Gabrielsson, Lovisa Wetterholm från Värnamo. Foto. Jenny Almlöf

Lasso fredag 16/5

Röntgensjuksköterskorna tillbaka efter två veckors strejk 

I morse klockan åtta kom sjuksköterskorna som jobbar på narkosen och röntgen i Värnamo tillbaka efter nästan två veckors strejk.

Röntgenavdelningen som varit så gott som stängd under den här tiden öppnade upp dörrarna för sina patienter igen. Och det bildades snabbt köer, berättar läkarsekreteraren Elisabeth Bengtsson som tog emot mängder av telefonsamtal under dagen.

Lassos reporter Jenny Almlöf besökte röntgenavdelningen och hörde med sjuksköterskorna hur det var att vara tillbaka efter en strejk som än så länge inte betytt någonting. Hon träffade även patienter som, trots att det stöder sjuksköterskorna, var glada att alla var på plats igen. 

Förutom sjuksköterskorna i Värnamo var det även de  biomedicinska analytikerna vid laboratoriet i Eksjö som helt planenligt gick tillbaka till sina jobb idag.

På tisdag blir det andra som går på strejkskiftet i länet. Vårdförbundet tar då ut 50 nya medlemmar, bland annat en vårdplatskoordinatorn på Länssjukhuset Ryhov vilket försvårar arbetet med att fördela vårdplatser till patienter.

Vill se trollskog växa upp vid Jönköpingsrondell

Varje år kommer det in mängder med synpunkter, klagomål och önskemål om förbättringar till kommunernas kontor runt om i länet.

De flesta av de här breven, samtalen och mejlen handlar om hala gångbanor som borde sandas, hundbajs som inte plockas upp, belysningar som inte funkar och så vidare.

Men ibland kommer det förslag som sticker ut rejält. Idag, till exempel, kom ett mejl till Jönköpings kommun med rubriken ”Tomtar och troll i Jönköping”.

Vi ringde upp Jönköpingsbon Patrick Marquardt som står bakom förslaget och bad honom berätta. Vi ringde också Eva-Lotta Franzén, allmänkulturchef i Jönköpings kommun, och frågade efter hennes reaktion på förslaget.

Oklippt med nya landstingsdirektören

Trebarnsmamman Agneta Jansmyr är 51 år gammal och bor i Värnamo. Hon började sin bana som sjukgymnast och efter ett antal andra jobb har hon nu fått det prestigefyllda jobbet som landstingsdirektör i länet.

Det tjänsten tillträder hon i augusti. I samband med det lämnar hon jobbet hon haft de senaste åtta åren - som chef för omsorgsförvaltningen i Växjö.

335 94 - siffror som betyder mycket i Marieholm

Den första april var en minnesvärd dag för invånarna i Marieholm i Gnosjö kommun. Efter en lång kamp fick man då ett eget postnummer - 335 94 - och en egen postadress - Marieholms bruk. Berith Skärfve-Gullbrand är en av de som kämpar för att hålla bygden levande. Och enligt henne betyder det nya, egna postnumret mycket. Både symboliskt och praktiskt.

För det har till exempel hänt att folk åkt till Skånska Marieholm istället för till Marieholm i Gnosjö kommun.

Nya undersökning om niondeklassares alkoholvanor: ”Det är viktigt att föräldrarna bryr sig”

Nästan var fjärde niondeklassare i länet dricker öl, starkcider eller annan alkohol regelbundet. Och det är en ökning jämfört med för två år sen.

Det visar en ny undersökning som kunskapscentret Luppen gjort och där alla länets högstadieskolor medverkat. Forskningen visar att föräldrarnas inställning till alkohol har stor betydelse när det gäller hur mycket deras barn dricker. Lassos reporter Jenny Almlöf åkte till Apladalsskolan i Värnamo, för att höra vad niondeklassarna där fått för gränser av sina föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista