1 av 6
2 av 6
Annika Hultkvist kan inte adoptera ett syskon till Maya, för nu säger adoptionsländerna stopp för funktionshindrade. (Foto: Martin Eriksson)
3 av 6
Pelle Sandstrak, alias "Mr Torette" reser runt och berättar om sin sjukdom. (Foto: Martin Eriksson/SR)
4 av 6
Vy mot Qingdao. Foto: Sven-Gustav Ekholm.
5 av 6
Sällsynt gnatiga hustrun Lovisa (Marianne Olofsson) blir satt på en öde ö av sällsynt hårde maken Per-Anders (José Castro). Foto: Karin Malmsten/SR.
6 av 6
Änkan Linnea (Caroline Rendahl) hamnar på fattighuset om hon inte kärvänligt tillmötesgår fodringsägaren Per-Anders (José Castro). Foto: Karin Malmsten/SR.

Lasso onsdag 21/5

Adoptionsstopp för funktionshindrade

I dag finns det inte ett enda land som godkänner adoptivföräldrar med funktionshinder! Det hävdar Annika Hultkvist från Eksjö.

För ett par år sedan adopterade hon och hennes man Mats lilla Maya från Kina. Men när de nu vill adoptera ett syskon till Maya är det tvärnit, för att Annika sitter i rullstol...

Helene Mohlin, informationsansvarig på adoptionsorganisationen FFIA, Familjeföreningen för internationell adoption, bekräftar att det är så gott som omöjligt, men säger att det kan finnas en chans fortfarande för funktionshindrade att adoptera barn från Vietnam. Men då är väntetiden kanske fem år!

Väktare skyddar hotad kommunledning i Gislaved

Sedan i morse har besökare till kommunhuset i Gislaved mötts av väktare innanför dörrarna. Det vanligtvis så öppna kommunhuset hårdbevakas av en väktarfirma sedan flera allvarliga hot riktats mot höga tjäntemän och politiker i kommunen.

Enligt uppgifter till nättidningen Finnveden punkt nu handlar det om socialchefen Gunnel Lundgren och det moderata kommunalrådet Nicklas Palmgren.

Detta sedan kommunen vägrat 90-årige Arvid Andersson från Broaryd i Gislaveds kommun att bo ihop med sin hustru, som har beviljats plats på särskilt boende. Trots att paret fått rätt hos länsrätten vägrar kommunen att ge sig och reaktionerna från allmänheten har varit hårda.

Nicklas Palmgren är förtegen om hoten men försvarar idag kommunens beslut att inte låta paret bo ihop. Han är ändå skakad av reaktionerna. 

Tre dagars landssorg i Kina

Lassos småländske korre Sven-Gustav Ekholm från Vetlanda har nyligen flyttat till Quingdao i Kina. Han märkte inte av den förödande jordbävningen, men den har präglat hans första tid i landet. 

Änglar faller i Gnosjös sommarteater

”OJ! Nu faller änglarna ur himmelen” heter årets sommarteater på Hylténs industrimuseum i Gnosjö, som utspelar sig 1915. En samproduktion mellan Smålands musik och teater och Teaterandan som engagerat många teatersugna. Författare och regissör är Thomas Holden, när det för fjärde gången blir sommarteater i Gnosjö med både proffs, amatörer, kör och orkester på scen.

”Mr Tourette” roar med sin egen berättelse

Tänk dig att du är maniskt rädd för färgen röd, att du har en stark fobi för att gå över trösklar, och att du ibland känner ett tvång av att råma som en ko när du är bland andra. Tänk dig sen att du får fler och allvarligare tvångsbeteenden som leder till att du förlorar din bostad, blir drogberoende och hemlös.

Allt det här var verklighet för tourettesjuke Pelle Sandstrak, som nu föreläser om det här syndromet och gör succé över hela landet. 

Många anmäler ägare till hundar som biter, men få straffas

I veckan bet en hund ihjäl en annan hund på ett tåg mellan Stockholm och Malmö. Ägaren till den attackerande hunden klev av i Nässjö och han är polisanmäld.

Men får ägare till bitande hundar något straff?

Ska man säga handikappad eller funktionsnedsatt?

Handikappad? Funktionshindrad? Funktionsnedsatt? Vad heter det egentligen?

Eva Göransson, SR:s språkvårdare vet besked

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista