1 av 5
2 av 5
På bilden syns initiativtagarna till
3 av 5
Johan Bredberg. Foto: Karin Selldén.
4 av 5
Ove Fundin Foto: Martin Eriksso
5 av 5
Sven-Åke Olsson Foto:Jimmy Karlsson/SR

Lasso fredag 23/5

Kvaliteten på Jönköpingskrogarna ska höjas

Om man nöjer sig med en vanlig ”dagens” är det lätt att klara sig i Jönköping. Vill man däremot ha en matupplevelse utöver det vanligare är det betydligt klurigare.

Men nu ska Jönköping bli en stad för finsmakare; restauranger ska bli bättre och personalen gladare - det är målet för en satsning som restauranger och hotell tillsammans med Jönköpings kommun gör.

Funktionshindrade marscherar mot lagförslag

I Stockholm blir det sjätte gången. I Göteborg andra.Och i Jönköping första. Det handlar om en tradition - en demonstration - som sprider sig. Nämligen marschen mot tillgänglighet.

Och i år är det en speciell fråga som är i fokus: regeringens förslag om att diskriminering inte ska gälla funktionsnedsättning  

”Det är diskriminering om en mörkhyad inte får komma in på krogen, men inte om en rullstolsburen drabbas”

Oklippt - med Johan som tar lärarexamen, trots cp-skada

Johan Bredberg, 31 år, är färdig gymnasielärare om ett par veckor. Och han är unik.

Han har en cp-skada, sitter i rullstol och behöver personlig assistans. Men snart tar han sin lärarexamen och bevisar för alla att mycket går, trots att det inte är lätt.  

Speedwaylegendar hedrades med egen utställning

Han har vunnit elva världsmästerskap och tilldelats bragduldet för sina insatser. Och idag kom en ny milstolpe i speedwaylegendaren Ove Fundins liv.

Tranåspojken som blev världskänd under 50-och 60-talet på sin speedwaymotorcykel har hunnit fylla 75, och som om inte det vore nog anledning att fira så invigs idag hans eget museum i hemstaden. Dubbla anledningar att fira i Tranås alltså.

När pengarna inte räcker till

53-årige Sven-Åke Olsson är trebarnspappa. Han bor i ett radhus i byn Gällaryd utanför Värnamo. Men en låg lön tillsammans med gamla skulder gör att han har svårt att få ekonomin ihop.

Sedan en månad tillbaka får han tvätta sina kläder hos dottern i grannsamhället - och när sönerna kommer och är hos honom kan han inte laga mat. För elen är nämligen avstängd - på grund av obetalda räkningar.

Sven-Åke Olsson är en av omkring 5000 länsbor där kronofogden drar pengar direkt från inkomsten - för att kunna betala deras skulder. Kvar blir en liten summa som den skuldsatte ska leva på. För Sven-Åke, som inte har vårdnaden om sina barn utan alltså räknas som ensamstående, är det normala beloppet som blir kvar 4374 kronor - och det är lite, medger kronofogden Bengt Ekö.  

Och de skuldsatta som lever på existensminimum - de kan inte vänta sig någon ekonomisk stöttning från kommunen. Sven-Åke Olsson vände sig till medborgarförvaltningen i Värnamo för att få hjälp med elräkningarna - men blev nekad.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista