Lasso tisdag 3/6

Lukas och Lars-Åke ska båda till fotbolls-EM 

Nu är det bara fyra dagar kvar.

På lördag drar fotbolls-EM igång och många av oss skulle säkert vilja vara där, på plats i Österrike där Sverige spelar sina matcher.

Två som ska dit, av olika anledningar, är Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet, och Lukas Frölid som fått ett riktigt hedersuppdrag som EM-maskot. 

Ridhäst på 4H Vissmålen dog av ”gräsbetarssjukan”

Med jämna mellanrum händer det att hästar på bete insjuknar i den mycket ovanliga gräsbetessjukan.

Det är en av de mest fruktade hästsjukdomarna som finns, för ingen vet med säkerhet vad den beror på , och de allra flesta hästar som får den - dör.

Det var just det som hände ridskolehästen Fredag på 4H-gården i Vissmålen i helgen...

Nya sjukskrivningsregler: fler i jobb eller fler socialbidragstagare?

I morgon tar riksdagen beslut om förändringar i sjukförsäkringen där den största förändringen är att man inför en så kallad rehabiliteringskedja.

Om du blir sjukskriven så ska Försäkringskassan pröva efter tre månader om du kan göra något annat jobb hos sin arbetsgivare.

Efter ett halvår prövas du mot hela arbetsmarknaden i hela landet.

Efter ett år måste du ta ett jobb eller ansöka om förlängd sjukpenning på 75 procent av lönen.

Många menar att de nya reglerna, som kommer att börja gälla redan den 1 juli, tvingar människor till socialbidrag, medan andra anser att sjukskrivna äntligen kommer att få en bra möjlighet till rehabilitering.

Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassans huvudkontor, förklarar vad en rehabiliteringskedja är för något.

Alliansens förslag på hur långstidssjukskrivna ska tillbaks i arbete får socialdemokraterna att se rött!

- Ett sorteringssystem som inte kommer att hjälpa människor, snarar komer fler att får söka socialbidrag, hävdar Göte Wahlström, socialdemokrat från Bankeryd som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Men Helena Bouveng, moderat riksdagsledamot från Vetlanda, menar att det här kommer att ge måpnga sjuka både jobb och en mening med livet.

Extremt hög brandrisk baksidan av det fina vädret

Det har inte fallit något regn över länet på över en månad, och med en snöfattig vinter är torkan just nu svår.

Det betyder extremt hög brandrisk!

”5E” står det på SMHI:s prognoser, och vad det innebär kan Fredrik Björnberg, brandingenjör på Vaggeryds räddningstjänst, som analyserar brandrisken, förklara.

Erica Lejonroos förlorade tryckfrihetsmålet

Erica Lejonroos, politisk sekreterare hos rikdagsledmot Magdalena Andersson från Jönköping, förlorade tryckfrihetsmålet mot TV4.

Erica är ursprungligen från Tranås, och under flera år var hon narkotikamissbrukare innan hon tog sig ur det, skaffade en utbildning och blev moderat politiker.

I ett inslag hösten 2006 berättade TV4 att Erica Lejonroos, som då kandiderade till kommunalrådsposten i Sundbyberg, beviljat sig själv bidrag från organisationen KRIS för att snygga till sina tänder efter tiden som missbrukare.

Men uppgifterna stämde inte, och inslaget fälldes också av granskningsnämnden.

Händelsen fick Erica Lejonroos att hoppa av sin kommunalrådskandidatur, och hon stämde TV4, men förlorade alltså i tingsrätten och ska betala rättegångskostnaderna på 85.000 kronor.

Och Erica Lejonroos är ledsen och besviken.

Hur mår våra sjöar och fiskar?

En miljon svenskar planerar att fiska under semestern.

Men i Jönköping pågår nu ett seminarium där man diskuterar framtiden för våra svenska vattenmiljö, om det kommer att nappa även för våra barn.

Där framkom det att vattenkvalitén i en del sjöar är så dålig att man inte ska att äta fisken man får upp.

I en del sjöar finns det till exempel för höga halter av kvicksilver, säger Tobias Haag som jobbar på Länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Lejonen gasar vidare i speedwaytoppen

Efter fem omgångar av elitserien i speedway kan vi lite förvånat konstatera att det är nykomlingen Lejonen från Gislaved som toppar tabellen!

Men Jocke Olsson, ordförande och klubbchef i Lejonen, är själv lite förvånad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista