Lasso onsdag 4/6

Äldrevård - fullt med aktiviteter...eller bara förvaring?

Boule, balansgymnastik, ledgymnastik, qi-gong - det är några av de aktiviteter som 81-årige Gunnar Kvist har på sitt veckoschema.

Aktiviteterna anordnas av Kålgårdens äldreboende i Jönköping där han bor - och Gunnar Kvist är helnöjd.

Därför blev han förvånad över den statliga utredning som nyligen presenterades och som sågar den svenska äldrevården och kallar den förvaring:

Samtidigt som en statlig utredning beskriver äldrevården i landet som rena förvaringen, så har alltså drygt 80-årige Gunnar Kvist i Jönköping fullt upp med aktiviteter på sitt äldreboende.

Vilken version stämmer egentligen?

Anita Andersson och Sofia Rosén är äldrekonsulenter på länsstyrelsen:

Protesterna kom av sig mot missbrukarbarackerna

Det har kallats för Jönköping kommuns mest hatade beslut - att upprätta bostäder för missbrukare, i form av baracker, på fyra ställen i kommunen. En protestvåg drog över kommunen, ända upp till regeringen som till slut dock kunde ge klartecken att bygga stugorna.

Vägen har varit lång, men protesterna från blivande grannar och hembygdsföreningar, som startade år 1999, har knappast varit befogade, för så värst mycket liv har det inte varit. Det berättar Malin Andersson som är närmaste granne med fyra av barackerna vid Häggeberg, Kortebo utanför Jönköping.

Elin - doktor på att gå tillbaka till jobb efter sjukdom 

Från 1 juli gäller nya regler i sjukförsäkringen. I Lasso igår debatterades de nya reglerna som klubbas av riksdagen den här veckan. Regler som innebär att man inför en så kallad rehabiliteringskedja, där den som är sjukskriven rätt snart kanske tvingas ta ett annat jobb på en helt annan plats i landet.

Elin Ekbladh, från Tranås, har just doktorerat på ämnet att återgå till jobbet efter en sjukskrivning. Och vilka faktorer är viktiga i det läget?

Värmen är skön - men gör oss ineffektiva på jobbet

Hur varmt har du det på ditt jobb i värmen?

Funkar det att arbeta eller klibbar skjortan fast mot stolsryggen?

Nu när värmeböljan har kopplat strupgrepp på länet, så blir det förstås också högre temperatur på arbetsplatserna. Vilket innebär att det svenska arbetslivet tappar i effektivitet.

På Länsmuseet i Jönköping märks värmeböljan av tydligt.

Marita Tidblom är kanslist:

Grönt rum skapas på Ryhov - med himlen som tak

Fyra konstnärer arbetar just nu med en av grönytorna på sjukhusområdet i Jönköping.

Målet är att skapa ett grönt vardagsrum för patienter och andra.

Och konsten som växer fram - den kallas Homo Hortus.

Det berättar en av arrangörerna, hemslöjdskonsulenten Niclas Flink:

Tv-kommentatorn Andreas har pluggat på inför EM

Det är bara tre dagar kvar till fotbolls-EM och det är inte bara spelare, tränare och supportrar som flockas i Österrike och Schweiz.

Sportjournalisterna laddar också upp och en som packar väskan är tv:s Andreas Odén, ursprungligen från Jönköping.

Och hur förbereder han sig inför EM-jobbet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista