Lasso torsdag 5/6

Ett lyft för Johan från Landsbro - och för Stanley Cup

I natt vann hockeyspelaren Johan Franzén från Landsbro det finaste som går att vinna på klubblagsnivå - den åtråvärda Stanley Cup-bucklan.

Johan började sin karriär i Boro Vetlanda HC och har lovat att komma hem till moderklubben och visa upp sig och bucklan.

Så här lät det i natt i amerikansk tv, när det stod klart att Detroit Red Wings vunnit över Pittsburgh:

Kan alla verkligen lära sig matematikens svåra konst?

Det där med matematik är en vattendelare. Man är antingen för eller emot.

Anita Sandahl, universitetslektor på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping är definitivt för.

Lassos Martin Eriksson mera emot:

Efter 800 år kommer munkarna tillbaka till Nydala

Imorgon, på Nationaldagen, kommer de franska cisterciensermunkarna åter till Nydala kloster, mellan Värnamo och Vrigstad.

Det är 800 år sedan sist!

Klostret byggdes i nådens år 1143, men idag återstår bara en del av den gamla klosterkyrkan, samt den s k bondkyrkan dit allmänheten kunde komma och fira gudstjänst.

Om detta kan Martin Hansson berätta - han har skrivit en arkeologisk guidebok om det medeltida Småland. Och han har mycket att berätta om Nydala:

Arvid har flyttat till en etta för att vara nära sin Ingar

Det var när Ingar inte längre kunde se, som de gemensamt ville flytta tillsammans till vårdboendet i Broaryd. Men Gislaveds kommuns handläggare, som gjorde en behovsprövning, ansåg att Arvid var för frisk.

Nu har 90-årige Arvid Andersson sålt sitt hus i Hälghult och flyttat efter sin hustru till en enrummare ca en km från hustruns vårdboende i Broaryd.

Lasso har hälsat på i nya lägenheten, men Arvid tycker det är tomt utan hustrun Ingar:

Det var tänkt att Lasso skulle diskutera olika kommunernas synsätt på äldres rätt att bo ihop, men socialnämndens ordförande i Gislaved, Bengt Petersson, har avböjt att vara med idag.

Han vill avvakta Kammarrättens beslut - där prövas ju fallet nu.

Men Bengt Petersson vill ändå förtydliga att problemet i just Arvids fall är att han sökt ett eget rum på det vård-boende, som Lugnet är, man kan alltså inte bo två i samma rum där.

Och dessa rum är behovsprövade, man MÅSTE således vara i behov av vård för att få ett sådant.

Gislaveds kommun har erbjudit paret gemensamt rum på andra boende, bland annat i Smålandsstenar, men det har  Arvid alltså tackat nej till.

Vi får återkomma till detta vid senare tillfälle i Lasso.

Blå-gult - politiskt korrekt bara vid sportevenemang?

Nationalism kan ta sig många uttryck. Somliga mera accepterade än andra...

27 000 cyklar runt Vättern - men på lördag bara tjejer

Imorgon är det många som ska ut och fira nationaldagen.

Andra ska åka till Motala för att hämta nummerlappar - för på lördag är det dags för Tjejvättern, som har utvecklats till Sveriges största cykelmotionslopp för tjejer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista