Lasso onsdag 11/6

Pengar från länet når fram till cyklondrabbade burmeser

Cyklonen i Burma i början av maj dödade över 130 000 människor och gjorde 2,4 miljoner hemlösa. Den här jättelika katastrofen sätter fingret på något ovanligt och problematiskt för hjälporganisationerna. De vill komma in och hjälpa till, men får inte.

Sofia Svensson, projektledare för den ambulerande utställningen ”Uppdrag Rädda Liv”, som arrangeras av Läkare Utan Gränser och nu nått Jönköping, berättar att en del hjälp ändå når fram.

Marco Strömberg, som jobbar för missionsorganisationen Focus on Asia, berättar hur han smugglande in 45.000 dollar i Burma, pengar som delvis kom från pingstförsamlingen i Huskvarna, som sedan kom till stor nytta där.

Men mycket mer hjälp behövs.

Blå-gul yra i Österrike rapporterar korren

I Österrike rådde det blå-gul yra igår! Inte bara i Salzburg, där Sverige spelade sin första match, utan också 35 mil därifrån, i huvudstaden Wien.

Lassos småländska korre Ann-Catrin Leicht från Huskvarna, nu rektor för svenska skolan i Wien, såg Zlatan göra mål på storbildsskärm i centrala stan och kan vittna om glädjescener utöver det vanliga.

Nyhemsveckan inomhus nästa år - tältet har gjort sitt

Det jobbas för fullt nu i skogen utanför Mullsjö inför årets Nyhemsvecka, pingstkyrkans stora konferens, som också fungerar som en stor kristen festival för alla åldrar. På fredag är det dags, fredagen den 13:e, och vill man vara lite skrockfull så har arrangemanget kantats av lite otur.

Igår blåste stora tältet sönder och för en månad sedan brann en av festivalens viktigaste matställena ner, den nattöppna VIP-restaurangen intill Nyhem. Dit var det många som vallfärdade efter natt-möten, för att köpa mat - men det blir det inte mycket med i år.

Däremot så kommer det ute på Nyhemsområdet finnas fler mat-möjligheter än vanligt just i år.

Det berättar pastor Per-Åke Enström.

Det är faktiskt bra för oss att stressa ibland

Stress är ett ord som har negativ klang för de flesta. Att stressa är synonymt med att jäkta, och sådan hets mår väl ingen bra av. Men det finns faktiskt de som går emot strömmen och vurmar för stressen.

Dan Hasson, stressforskare på Karolinska institutet i Solna, har skrivit böcker och avhandlingar om stressens positiva effekter.

Värnamopojkar lär sig god publikkultur på division 5-matcher

Det är stämning som på elitseriematch, fast det är division fem, en tisdagskväll i Värnamo och EM-fotboll på TV. Värnamo Södra i division 5 sydvästra gör en medveten satsning på att få publik, lära de yngre spelarna publikkultur och få stämning runt hemmalaget.

Numera kan det vara runt 300 personer på läktaren vid en hemmamatch - numera.

Lasso s reporter gick upp på läktaren igårkväll och träffade bland andra Bennerth Johansson, ordförande i Värnamo Södra.

Länets kyrkogårdar har en historia att berätta

Kyrkogårdar kan berätta mycket om vår historia. Därför håller Länsmuseet just nu på att inventera varenda kyrkogård i länet. De är en del av vårt kulturarv och vår historia.

Och på just kyrkogårdarna märks faktiskt hur jantelagen smög sig in i samhället, berättar Jonas Haas på Länsmuseet.

Sveriges bästa fotbollslag spelar på Myrvalla ikväll

Fotboll fotboll fotboll...

Har du inte tröttnat på fotboll än så här i EM-tider har du världens chans att se bra fotboll LIVE i länet idag. Kl 19 är det avspark för en träningsmatch på Myrvalla i Myresjö, mellan division 2-laget Myresjö IF och Sveriges bästa lag just nu, Kalmar FF.

I Kalmar spelar just nu 20-årige Petter Lennartsson som kommer från Vetlanda och som lämnade Myresjö för just Kalmar FF för tre år sedan. Ikväll spelar han på sin gamla hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista