Lasso torsdag 12/6

Fallet Arvid och Ingar: socialnämndens ordförande ger sin version

Igår kom kammarrättens beslut, som innebär att Arvid inte får flytta till samma äldreboende i Broaryd som hans fru Ingar bor på.

Paret har varit gifta i 63 år, och även om Arvid är frisk nog att bo kvar hemma ville han fortsätta och bo ihop med sin fru, men i ett eget rum på äldreboendet.

Men Gislaveds kommun sa nej och erbjöd i stället ett servicboende för paret i Broaryd. Arvid överklagade och länsrätten sa ja, men igår gav alltså kammarätten kommunen rätt.

Bengt Petersson, centerpartisk ordförande för socialnämnden i Gislaved, ger nu sin version av hur det här fallet skötts och hur han ser på de hätska och hotfulla reaktioner Gislaveds kommun fått från allmänheten.

Stureättens gamla jaktslott förfaller - fara för besökare

Först var det Visingsborgsruinen på Visingsö som höll på att vittra sönder.

Nu är det en av Sävsjö kommuns stora turistattraktioner som håller på att drabbas av samma öde.

Det är ruinen vid Eksjöhovgård, strax utanför Sävsjö, Stureättens gamla jaktslott från 1400-talet, som håller på att rasa samman, berättar Stefan Lagerqvist, stadsträdgårdsmästare i Sävsjö:

Långsam nedtrappning ett sätt att bli kvitt tablettmissbruk

Den medicin som hjälper många, kan också stjälpa andra som dras in i ett läkemedelsberoendet.

Och att ta sig ur ett sånt missbruk är mycket tufft. Tre som vet är Inger Göransson, Roberth Walve och Thomas Ström i Mönsterås i Kalmar län. Men med hjälp av en stödgrupp lyckades dom, och lever idag nya liv. Men resan har varit lång.

Inger Göransson var beroende av starka smärtstillande tabletter i 20 år:

Även i Jönköping jobbar man med långsam nedtrappning för de som blivit läkemedelsmissbrukare. Det, kombinerat med stöd, samtal och den egna viljan, berättar Lena Brandt Johnson på RFHL, riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende.

Räkna med att jobba längre än till 65!

Ser du fram emot en välförtjänt pension när du fyller 65?

Då kanske du måste tänka om. Mycket tyder på att vi i framtiden måste räkna med att gå i pension betydligt senare i livet än vad vi gör idag,

för vi blir allt färre arbetsföra som ska försörja allt fler som av olika skäl inte jobbar.

Carl Hult, filosofie doktor i sociologi vid Högskolan i Kalmar, forskar i ”arbetsrelaterade värderingar och attityder”, om varför vi jobbar och om vi verkligen har lust att jobba längre än till 65.

Jönköpingsband mitt i rockpartyt

Idag har den dragit igång - Hultsfredsfestivalen.

Efter några ekonomiskt och publikmässigt tuffa år ser det nu ut som om det är fler festivalsugna människor än på länge som tar med sig tälten och öronpropparna till de småländska skogarna.

Jönköpingsbandet Herbrightskies gör sin hultsfredsdebut på lördag. Gitarristen Niclas Sjöstedt laddar med att kolla på andra band och ta det lugnt.

... och i Nässjö drar Poesifestivalen igång ikväll

Det är inte bara Hultsfredsfestivalen som startar idag. Ikväll drar också årets Poesifestival igång i Nässjö med dans, poesi och poetry slam på Sörängens folkhögskola

En av poeterna kom just precis till Nässjö med tåget, Jenny Tunedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista