1 av 6
2 av 6
Lucas Frölid, är på väg hem igen från en riktig "10-poängare". Arkivfoto: Kjell Ahlkvist
3 av 6
Den som kelar alltför närgånget med kalvar och getter kan smittas av ehec, med blödande diarréer och njurskador som följd, varnar Jordbruksverket. Foto Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
4 av 6
Lena Sjöman är numera fri från sitt läkemedelsberoende. Foto: Mikael Olofsson/SR
5 av 6
Imorgon beslutas det om den så kallade FRA-lagen, som bl a innebär att all digital trafik i landet, som e-post och sms, får läsas och kontrolleras av myndigheterna. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX
6 av 6
Andreas Jämtin lämnar HV71. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

Lasso måndag 16/6

Låt inte barnen pussa getter i sommar

Ha inte picknick i kohagar, bada inte i närheten av djurens betesmarker och låt inte barnen pussa getter.

Det är några av råden från jordbruksverket som nu går ut och varnar för den smittsamma tarmbakterien Ehec, som kan överföras från djur till människa. 

Ska en myndighet få läsa våra mejl och sms?

I morgon blir det riksdagsdebatt och på onsdag tas det beslut om om den så kallade FRA-lagen, som bl a innebär att all digital trafik i landet, som e-post och sms, får läsas och kontrolleras av myndigheterna.

Det är väldigt jämnt i riksdagen. Om knappt en handfull av de borgerliga politikerna går emot partilinjen och röstar nej, blir det ingen ny lag, inte nu i alla fall. Därför är det stora påtryckningarn mot riksdagspolitikerna.

Annie Johansson, centerpartist från Värnamo, som inte vill avslöja hur hon kommer att rösta än, vittnar om detta.

Helene Petersson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Stockaryd, kommer att rösta nej för det finns starka skäl till att utreda förslaget vidare.

Mästarlaget HV71 förlorar profiler, men hittar nya 

Idag kom nyheten att även Andreas Jämtin lämnar både HV71 och elitserie-ishockeyn för NHL och New York Rangers.

HV har tidigare tappat bl a Per Ledin till Colorado, och Johan Åkerman till ryska Lokomotiv Jaroslavl.

Peter Ekelund, SR Jönköpings hockeyexpertkommentator och före detta HV-spelare själv, säger att detta är typiskt för ett mästarlag, att bli av med tunga namn, men ett mästarlag har samtidigt lättare att värva tunga namn, så någon djupdykning blir det inte nästa säsong.

Lucas nöjd med sitt äventyr, trots Sveriges förlust

En som fick uppleva fotbollsmatchen Sverige-Spanien på ett alldeles speciellt sätt är 10-årige Lucas Frölid från Huskvarna.

När vi andra laddade upp med chips och Sverigetröjor fram TV:n, fick han, som han varit med och berättat om tidigare i Lasso, tåga in på gräsplanen i Innsbruck med Sveriges fotbollslag som EM-maskot!

Nu är Lucas på väg hem igen, och vi fick tag på honom när han väntade på tåget på Stockholms central, och han betygsatte sin upplevelse som en tia av tio möjliga.

Lena brände ut sig och blev läkemedelsberoende

Det är oerhört svårt att bli av med ett läkemedelsberoende, det krävs flera års nedtrappning berättade vi i Lasso förra veckan.

En som råkat ut för detta, att bli beroende av sömnmedel och andra läkemedel, är Lena Sjöman i Svensjö utanför Bottnaryd.

För 23 år sedan gick hon in i väggen, och lösningen då som nu var piller... 

Det kan vara påtryckningar från läkemedelsbolagen tillsammans med slentrian hos läkare som gör att värk- och sömntabletter skrivs ut i så stor utsträckning i länet.

Olof Blix är överläkare på psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov. Han är självkritisk, och håller med om att det skrivs ut för mycket idag:

Språket tar livet av fler käpphästar

”Starta upp” är inte alltid fel att säga. Och ”gå av stapeln” kan man säga även om det inte är i båtsammanhang.

Sveriges Radios språkvårdare tar livet av fler språkliga käpphästar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".