1 av 6
2 av 6
Annie Johansson, c, tycker själv att hon stod pall för partipiskan, även om hon nu kommer att rösta jag till det omarbetade FRA- lagförslaget. Foto:Arkiv/SR
3 av 6
Expertpanelen tror på vinst för Sverige. (Foto: David Westh/SR)
4 av 6
Hallbys fotbollsskola är en av Sveriges största, på onsdagen tränar på Stadsparksvallen i Jönköping. (FOTO: David Westh/SR)
5 av 6
Domarbasen Bosse Karlsson. (FOTO: Karin Selldén/SR Jönköping)
6 av 6
Marie Andersson på plats i Stora Hultrum letar efter gamla träd som är viktiga för insekter. FOTO: Jimmy Karlsson/SR Jönköping

Lasso onsdag 18/6

Fotbollsskolan viktig rekryteringsbas för småklubbar

Knappt hinner den ena skolan sluta innan den andra startar - och i början av varje sommarlov hägrar för många barn och ungdomar någon fotbollsskola.

Fotbollsskolorna har blivit en viktig rekryteringsbas för framför allt de mindre klubbarna.

Jönköpingsklubben IF Hallby arrangerar varje sommar en av landets största skolor och genom den bygger man mycket av sin verksamhet säger Håkan Wetterö som är en av de ansvariga för skolan.

EM-fotbollen dominerar snacket

Fotbollsskolan i all ära, men det som folk snackar mest om just nu är nog den avgörande EM-matchen ikväll, när Sverige möter Ryssland.

Match och match förresten - Elin, Rebecca, Victor, Hedda, Anton o Jacob, som ju går på Hallbys fotbollsskola är övertygade om svensk vinst ikväll.

Domarbasen tror på Sverige

Sverige har ju Zlatan. En som har fått se Zlatan och många andra EM-stjärnor på plats de senaste veckorna är den svenska domarbasen Bosse Karlsson från Jönköping, som finns med i EM eftersom han är med i UEFA:s domarkommitté - han har haft det ganska lugnt så här långt.

Annie Johansson, c, röstar ja till FRA-lagen till slut

Ska en myndighet få läsa dina mejl? Lyssna av din telefon när du ringer utomlands för att kunna kolla så att du inte sysslar med terrorism? Var går gränsen för din integritet och landets säkerhet?

Ikväll väntas riksdagen ta beslut om det numera väldigt omdiskuterade FRA-förslaget som regeringen lagt fram, och som ger Försvarets radioanstalt rätt att avlyssna all tele- och datatrafik över gränserna.

Och mitt i stormens öga i denna diskussion har Annie Johansson, centerpartist från Värnamo, stått eftersom hon lutat åt att rösta nej.

Ikväll röstar hon ja, men inte för att hon blöt sig för påtryckningarna, utan för att hon godkänner förslaget nu efter att det omarbetats.

Men kritiken mot FRA-lagen med den övervakning det innebär har varit, och är även i liggande förslag, stenhård.

Bland kritikerna finns advokatsamfundet.

Sven-Erik Alhem överåklagare i Malmö, och också Visingsöbo, har ofta varit ute i debatten och sagt att han är för övervakningkameror, men den här avlyssningen är han emot.

Sport och politik hör inte ihop hävdar många.

Men just idag kan vi nog hävda att fotbolls-EM och riksdagsomröstningen ikväll är ungefär lika spännande.

För den svenska politiken är, efter all turbulens kring FRA-lagen, vid ett vägskäl där man antingen uppmuntrat engagemanget hos både politiker och allmänhet, ellergår tillbaks till det traditionella systemet med ”uppgjorda matcher”, säger både Annie Johansson och Alice Åström, från varsin planhalva.

Hotade gamla träd kartläggs av länsstyrelsen

Runt om i länet står gamla träd som ingen känner till, träd som behöver bevaras, inte minst för insekter och andra djur som är beroende av träden som länsstyrelsen nu arbetar för att kartlägga, för att kunna bevara.

Den nya sortens skogsbruk har gjort att de äldre lövträden är hotade, berättar Marie Andersson från länsstyrelsen, som inventerade träd i byn Stora Hultrum i Aneby kommun idag.

Vilket ansvar har kyrkan i ”en tid som denna”?

Socialminister Göran Hägglund besökte Nyhemsveckan igår eftermiddag för att delta i en paneldebatt med temat ”Socialt engagemang i en tid som denna”

Vad är kyrkans ansvar och vad är samhällets ansvar?

det borde en kristdemokratrisk socialminister kunna svara på.

Men först - vaddå i en tid som denna?

Gnosjö lär fransmän hur man får liv i utdöende kommuner

Småland intresserar inte bara tyskar och holländare.

Just nu pågår en konferens i Frankrike med temat Sverige och Småland, och på plats finns förstås en delegation från Gnosjö som är där för att lära fransmännen hur man får liv i utdöende kommuner, berättar

Lassos korre, Susanne Gäre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".