Lasso fredag 4/7

Bröllop i baksätet på en Cadillac Cabriolet 67.

Bröllop behöver inte vara i kyrkan, en vigsel kan lika gärna äga rum i baksätet på en Cadillac Cabriolet 67.

Stefan Persson och Helen Nilsson från Landsbro är ett av minst 50 par som ikväll tänker ta chansen att gifta sig på raggarträffen Power Meet i Västerås. Medan andra amerikanska bilar cuisar runt på Cityringen svänger Stefan och Helen in sin Cadillac på en parkeringsficka vid en röd neonskylt med texten ”Get Married”. Här finns nio präster som viger par i bilar på löpande band. En gospelkör sjunger i bakgrunden.
- Stefan friade för ett par månader sedan framför alla raggare i vår klubb, berättar Helen Nilsson. När paret såg annonsen om drive-in-bröllop nappade de direkt.
- Det här är vår grej! säger Stefan Persson.

Mannen bakom ratten och kvinnan i passagerarsätet. Så är det fortfarande för de flesta par över 60 år.

Men det vill NTF och PRO i Jönköping ändra på. De är först i landet med att ordna en kurs där äldre kvinnor får chansen att fräscha upp sina körkunskaper. Idén till en trafikkurs för äldre kvinnor fick Åke Qvarnström på NTF i Jönköping när han var på ett seminarium om jämställdhet
– Det är fortfarande så att männen kör och kvinnan sitter bredvid, säger han. Eftersom kvinnor lever längre än män finns fler änkor än änkemän. Ofta finns ett körkort och en bil, men ingen som törs köra bilen. Åke Qvarnström tror att större rörlighet, möjlighet att köra kan få många äldre att bryta isoleringen.
– När äldre håller igångförbättras också deras hälsa, säger han.

Dags att rusta för översvämningar igen?

För ett år sen orsakade skyfall under flera dagar stora skador i bland annat Tranås, Eksjö och Gränna.

Försäkringsbolagen har betalat mycket pengar i skadestånd och de har kritiserat kommunerna för dålig beredskap. I år säger sig flera av de värst drabbade kommunerna vara bättre förberedda för eventuella skyfall.

Lech Malko på Skarpavägen i Gränna drabbades svårt av översvämningarna förra året. Han är kritisk till hur Jönköpings kommun hanterat problemen med översvämningarna.

- Värst är deras inställning, säger han. De styr och ställer som de vill och lyssnar inte på oss.