1 av 6
2 av 6
"Stöd i svenska" på biblioteket i Värnamo. Foto: Karin Malmsten /SR
3 av 6
Någon kanske vill ha din gamla stol Foto: Lars Pehrson /Scanpix
4 av 6
Lars och Berit Magnusson. Foto: Jenny Almlöf
5 av 6
Han har gett ut bok, hon en skiva. Siewert Öholm och Gitten Bolin Öholm. Foto: Jessica Sonelius/SR
6 av 6
Arne Härensten och Bengt Stavåker. Foto: Jenny Almlöf

Lasso fredag 29/8

Svenskalektion på bibblan istället för i klassrummet - en succé

Att få gå till bibblan och lära sig mer om svenska språket istället för att sätta sig i ett klassrum - kan det göra nånskillnad?

Ja, det verkar faktiskt så. För torsdagskvällarna då man får lära sig svenska på biblioteket i Värnamo har blivit sån succé att invandrarna står i kö till kursen. Det hela handlar om ett samarbete mellan

Komvux och stadsbiblioteket. Och många gillar idén med att först gå till sitt jobb under dagen och sedan lära sig svenska på biblioteket på kvällen.

De tjugotalet eleverna kommer bland annat från Kosovo, Kenya, Turkiet, Estland, Finland och Bosnien. En av dem är Hadzira Durakovic, 41 år, som var sjuksköterska i Bosnien och kom för nästan fem år sedan till Sverige. Som så många andra hoppade hon av svenskakursen när hon fick jobb inom industrin. Men nu lär hon sig sitt nya språk igen.

Frida Liljeqvist är studiebibliotekarie: ”Det är kö till kursen och det är positivt”

Skänk istället för släng - så lyder Jimmys miljöidé

En soffa som du inte får plats med, en kostym du tröttnat på eller stenplattor som blev över när du gjorde din nya husgång i somras.

Vad gör du med de grejerna?

Säljer?

Njae, det är nog ingen som vill ha dem.

Slänger?

Det är väl lite synd, men det får nog bli så. Eller inte.

För det är här som Jimmy Lidén kommer in i bilden. Han vill att vi skänker våra grejer. Av miljöskäl. Därför har han startat en nätsajt där folk som vill bli av med grejer kan matchas med folk som vill ha dem.

Berit - en av alla som behöver personlig assistent

Den som är funktionshindrad, under 65 år och behöver mycket hjälp med till exempel påklädning och matning kan få rätt till en personlig assistent.

Men kostnaderna för den här verksamheten har skenat iväg och förra året kostade den personliga assistansen 20 miljarder kronor.

Nu har en flera år lång statlig utredning kommit med ett förslag som bland annat innebär att reglerna för funktionshindrades rätt till personlig assistans kan bli strängare och att kostnaden ska minska med tre miljarder kronor.

Berit Magnusson i Huskvarna är en av alla som kan komma att beröras av nya regler.

Siewert Öholm om livet efter TV

Han föddes i Husby i Hedemora kommun år 1939. Han är journalist och har jobbat med både tv och tidningar. Han var bland annat programledare för debattprogrammet Svar direkt i SVT. Han har också märkts genom åren för sina åsikter, till exempel en attack mot Allsång på Skansen. Idag är han redaktör för näringslivsbilagan i kristna tidningen Världen idag. Nu i år har han också släppt en intervjubok om Livets Ord-pastorn Ulf Ekman.

Idag gästade Siewert Öholm, som under ett antal år bodde i Jönköping, lassostudion. Med sig hade han sin hustru Gitten Bolin Öholm, sångerska med rötter i Hillerstorp och i pingströrelsen och som nyligen spelat in en skiva.

De har kört alla 39 Hammarrundor - och nu väntar nummer 40

När Hammarrundan körs för 40:e gången imorgon så är det fem av cyklisterna som varit med alla 40 gånger. I Lasso mötte vi två av dem: Arne Härensten och Bengt Stavåker.

Hammarrundan är en 12 kilometer lång runda från Norrahammar centrum via Torsvik och Taberg och tillbaka till Norrahammar. Och man kan välja mellan ett, två och sex varv.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista