Lasso torsdag 18/9

Svenskars framtidstro låg inför väntad lågkonjunktur

Räntorna stiger, företag varslar, bilförsäljningen sjunker - och svenskarnas framtidstro har rasat till en rekordlåg nivå.

Enligt opinionsinstitutet Skops mätning, så tror över 60 procent av svenskarna att landets ekonomi blir sämre det närmaste året. Pessismen är till och med större nu än efter terrorattackerna i USA 2001.

Och bevis för oron fick Lassos reporter Jimmy Karlsson, när han idag pratade med folk i Nässjö - bland de oroliga fanns Åsa Karlsson:

Åke Andersson är professor i nationalekonomi  på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Och han är inte direkt förvånad över de oroliga rösterna i Nässjö:

Radiochefer från hela världen lär sig public service

I snart två veckor har journalister från världens alla hörn trängts i radiohuset här på Bäckalyckan i Jönköping. De har kommit hit från exempelvis Jordanien, Laos, Vietnam, Sydafrika och Kenya för att lära mer om public service.

Igår lät det så här över närradion i Jönköping:

Hur hittar man rätt - godkänt - bekämpningsmedel?

Mögel, fästingar, mygg, myror, råttor, flugor, ogräs...
Inte direkt något vi vill ha i vår omgivning.

Men då är ju den stora frågan vilka medel man ska använda för medel för att bekämpa det som vi kallar ohyra av olika slag. Många bekämpningsmedel är ju faktiskt olagliga.

Det har blivit klart efter en granskning som Kemikalieinspektionen har gjort med hjälp av kommuner i landet, bland annat Aneby och miljöinspektören Rebecca Enroth.

Lassos Jenny Almlöf följde med henne in i djungeln av bekämpningsmedel i en färgaffär i Aneby:

Se upp på apoteket så att du inte får för dyr medicin

Apoteket har ju alltid till uppgift att ge dig det billigaste fabrikatet av ett visst läkemedel.

Men det billigaste preparatet på ETT apotek kan vara betydligt dyrare än på ett annat. Och som patient kan du förlora hundratals kronor.

Det här har drabbat bland andra Inger från Jönköpings kommun:

Kyrkorådet i Sofia församling tycks ha gjort en tavla

Tre nya konstverk skulle göra Sofiakyrkan i Jönköping modernare och gemytligare.

Efter en lång tids planerande beställde kyrkorådet bilderna, lät tillverka dom och placerade ut dem i kyrkorummet.

Men då stötte rådet på patrull.

Bilderna måste ut ur kyrkan - de passar inte in och konkurrerar ut altare och kyrkofönster. Det har länsstyrelsen beslutat.

Och då frågar man sig förstås - vad är det här egentligen för opassande bilder?

Victoria Rahm är ledamot i kyrkorådet:

Nu siktar ett taggat Nässjö basket på högsta serien

Det är drygt tio år sedan Nässjö basket spelade i högsta serien. Förra säsongen var det nära att laget tog steget upp. Faktum är att man kvalicerade sig - rent tekniskt, men avstod från att söka sig upp till ligan eftersom klubben inte kände sig redo.

Men enligt nye coachen Stefan Timbus är laget bättre rustat nu:

HV:s premiär gick som en dans - dans också mot Timrå?

Det gick ju som en dans i måndags! Frågan är om det blir lika frejdigt ikväll, när HV spelar sin andra match i årets elitserie och möter Timrå borta - och för Timrå är det premiär.

Henrik Gustavsson, sportreporter på SR Jönköping, går fortfarande omkring med ett leende på läpparna efter den roliga matchen, då HV slog topp-tippade Frölunda med 6-2: